Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD politika yapıcılarının finansal istikrara yönelik gelişen riskleri tespit etme ve gelecek krizleri önlemede zamanında hareket etmeden “çok uzak” olduklarını söyledi.

Dudley, Boston Fed tarafından düzenlenen konferansta Cumartesi günü yaptığı konuşmada, “Kendi görüşüme göre, makroihtiyati araçlar ümit vadetse de bu araçları ABD’de başarılı kullanmaktan çok uzağız” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Federal Açık Piyasa Komistesi’nin başkan yardımcısı olan Dudley, mevcut faiz politikası veya ekonomik görünüm ile ilgili değerlendirmede bulunmadı.

Dudley, "ABD, regülasyon yapısı parçalı ve herhangi tek bir regülatörün riskleri düşürücü araçları yeterli bir çapta uygulayabilmesini engelliyor. Bunun bir sonucu olarak ABD’de makroihtiyati araçlar benimsemek, kapsamda neredeyse kesin bir biçimde kayda değer boşluklar bırakır. Yönetimdeki ilgili tüm regülatörlerin zamanlı bir biçimde makroihtiyati araçları başarılı şekilde uygulaması güç olur” dedi.

Dudley bu değerlendirmeleri, merkez bankalarının geniş çaplı finansal kriz risklerini nasıl azaltabileceği üzerine odaklanan iki günlük bir konferansta yaptı. Fed, 2008-09’daki küresel erimenin ABD’yi Büyük Buhran’dan bu yana en kötü resesyona itmesinin ardından potansiyel sistemik finansal tehditleri saptamaya yöneldi.