Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın eski maliye bakan yardımcılarından Tatsuo Yamasaki’ye göre Çin’de ekonomik yavaşlama kontrollü bir biçimde ilerliyor.

Uzun bir süredir yüksek büyüme oranları tutturan Çin ekonomisinde bundan sonraki “yeni normal” en çok tartışılan konular arasında. Çin’in girdiği düşük büyüme sürecinin en çok etkileyecek ülkelerden biri Japonya, çünkü Çin bu ülkenin en büyük ticaret ortağı konumunda. Japonya’nın uluslararası ilişkilerden sorumlu Maliye Bakan Yardımcılığı görevinden temmuz ayında ayrılan Yamasaki, Çinli yetkililerin sert inişi engelleyebileceğini savunuyor.

Yamasaki’ye göre yuan devalüsyonu sonrası hisse senedi piyasalarındaki çalkantının reel ekonomi üzerindeki etkisi sınırlı olacak. Yamasaki, Çin’in finans piyasalarıyla iletişiminde tecrübesiz olduğunu yuan devalüasyonunda görüldüğünü söylüyor. Çin’in gelişmiş ülkelere göre çok yeterli finansal araca sahip olduğuna dikkat çeken Yamasaki, “Japonya, ABD ve Avrupa’nın aksine faizleri düşürebilir,” diyor.

Yamasaki, Japon maliye bakanlığında para birimi konularında en yüksek yetkili olarak göreve yapmıştı. Bir ekonomik çöküşten endişe duyulmaması gerektiğini savunan Yamasaki, Çin’in imalattan hizmetlere, yatırımdan tüketime doğru temel bir ekonomik dönüşümden geçtiğini vurguluyor.