Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nde son kişisel data düzenlemesi ABD'li teknoloji şirketlerini vurabilir.

Avrupa Adalet Divanı, ABD'li teknoloji şirketlerinin, kişisel verilerin toptan satışını sağlayan anlaşmayı geçersiz ilan etti. Teknoloji firmalarının AB ile ABD arasında veri paylaşmasını izin veren "güvenli liman" anlaşması imzalanmıştı. 15 yıl önce yürürlüğe giren anlaşma, ABD'li teknoloji firmalarının, Avrupa’daki merkezleri üzerinden ABD ve ulusal güvenlik kurumu NSA ile veri paylaşılmasına olanak sağlıyor.

Avrupa Adalet Divanı'nın anlaşmayı iptal kararı, Facebook ve Twitter’ın Avrupalı kullanıcıların bilgilerini ABD’deki değil, Avrupa’daki servis sağlayıcılarda saklaması gerektiği anlamına geliyor. Anlaşmanın iptal edilmesinden Amazon, Facebook, IBM, Sales-Force dahil 4,400 şirketin etkileyeceği belirtiliyor.

Anlaşmanın, Avrupa Birliği ve ABD arasında müzakere edilen Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın geleceği konusunda da önemli sonuçları olabileceği belirtiliyor. Beyaz Saray basın sözcüsü, mahkeme kararının ekonomik sonuçlarından kaygı duyduklarını açıkladı.

Avusturyalı hukuk öğrencisi Max Schrems, eski NSA analisti Edward Snowden’ın 2013 Haziran’da gizli dinleme faaliyetlerini sızdırmasının ardından Avrupa Adalet Divanı'nda davayı açmıştı. Schrems’in açtığı dava, AB’nin ABD ile veri paylaşımının önüne geçilmesini amaçlıyordu.