Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, hisse senetlerindeki rallinin güvenli liman olarak görülen tahvillere talebi düşürmesiyle ve ABD’nin Çarşamba günü 21 milyar dolar değerinde 10 yıl vadeli tahvil ihalesi yapması öncesinde Salı günkü yükselişi silerek geriliyor.

2 yıl vadeli ve 10 yıl vadeli tahviller arasındaki faiz farkı, petrolün Temmuz’dan bu yana ilk kez varil başına 50 dolara yaklaşması ile bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımcılar, Fed’in faizleri Aralık’ta artırması ihtimalini yüzde 37 olarak görülüyor. Bu beklenti iki ay önce yüzde 77 seviyesindeydi. Analistlere göre 10 yıl vadeli gösterge tahvilleri, faizlerin bu ay yüzde 2’nin altına inmesinin ardından hala sınırlı bir görünüme sahip.

Edinburgh’daki RIA Capital Markets sabit getiri stratejisti Nick Stamenkovic, “Hisse senetlerinde ralli sürüyor. Öte yandan yatırımcılar bugünkü ihale için pozisyon alıyor. 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 2’nin altına düşmesi ABD ekonomisinin direnci ile zıt ve bazıları tahvil faizi seviyelerini çekici bulmuyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 4 baz puan veya 0.04 yüzde puan yükselerek New York saati ile 06.47’de yüzde 2.07 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 11/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 3.44 dolar gerileyerek 99 3/8 oldu. Faiz 2 Ekim’de yüzde 1.90’a kadar geriledi.