Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janet Yellen, bol paça kot pantolonların giyildiği ve basketbolda New York Knicks'in şampiyon olduğu dönemlerdekini andıran bir para politikası izliyor. Ve bu durum bazı ekonomistlerde endişeye neden oluyor.

Fed Başkanı, ortadoks olmayan bir hareketle, faizi işsizliğin ılımlı bir şekilde uzun dönemli doğal oranınının altına geçici olarak itmeye yetecek kadar düşük faiz oranını koruma niyetinde olduğunu işaret etti. yellen geçen ay yaptığı konuşmada, sıkı bir işgücü piyasasının nasıl işçileri tekrar işgücüne dönmeye ikna ettiğini, tam zamanlı istihdamı artırdığını, ücretleri yükselttiğini ve muhtemelen verimlşiliği atırdığını izah etti.

Yellen'dan 2011 yılında San Francisco Fed başkanlığını devralan John Williams, "Şimdi artık yüksek basınçlı ekonomi olarak tanımladığım durumu harekete geçirme zamanı," dedi ve "Bu durum, önemli bir hareket olan enflasyonun yeniden yüzde 2 seviyesine daha hızlı çıkmasına yardımcı olacak" dedi.

Eski Fed yetkilisi  Athanasios Orphanides'in dile getirdiğine benzer eleştiriler, faizi belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 1960'lar ve 1970'lerdekine benzer politika uygulamasının felaket sonuçlara yol açabileceği endişelerini işaret ediyor. Enflasyon o dönemde, Arap petrol ambargosunun ardından petrol fiyatlarının üçe katlanması ve 1968 yılında Fed'in işsizlik oranının yüzde 3.4 seviyesine kadar düşmesine izin vermesi sonucu artan ücretlerle birlikte nihayetinde iki haneli seviyelere çıkmıştı.