Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Çin piyasalarının tatil sonrası yeniden açılmasının ardından, yatırımcıların Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler alabilmek için Fed'in son toplantısının tutanaklarının açıklanmasını beklemeleri ile birlikte, bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşedi. Gümüş 28 Eylül'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,140.68 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:21'de 1,144.64 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 1,153.75 dolara kadar çıkarak 25 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gümüş yüzde 2.9 düşüşle ons başına 15.5954 dolara kadar indi.

Fed Perşembe günü Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını yayınlayacak ve bu yılın sonuna kadar iki politika toplantısı daha yapacak. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, bir hafta süren tatilin ardından yüzde 3 ile 16 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini yaptı. Altın Şanghay piyasasında yüzde 1.6 tırmandı ve Çin2in kapalı olduğu son bir haftada küresel fiyatlardaki artışın yüzde 2.7 gerisinde kaldı.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Çin'in geri dönüşünden, belki de insanalrın düşündüğü kadar fazla bir destek alamıyoruz," dedi ve "Primler Çin'in tatile gittiğinden daha aşağıda. Bu nedenle altının muhtemelen kısa vadede biraz dahanaşağı gittiğini göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in Fed fon vadeli kontratlarından derlediği verilere göre, bu yıl faiz artırımına gidilme ihtimali, bir ay önceki seviyesi olan yüzde 60'tan yüzde 39'a indi. Mart ayında faiz artırımı olasılığı ise yüzde 60'a çıktı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları Çarşamba günü 1.19 ton düşerek 1,529.55 tona indi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Gümüş, Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 5.4 artarak kilogram başına 3,425 yuana (ons başına 16.7717 dolar) çıktı. Ancak bu artış küresel fiyatlardaki yüzde 10 yükselişin gerisinde kaldı. Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar Çarşamba günü itibariyle Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Platin yüzde 0.8 düşerken, palladyum yüzde 0.4 düştü