Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed'in son toplantısının tutanaklarının ABD merkez bankasının faizi artırmada aceleci olmayacağını göstermesinn ardından değer kazandı.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,145.37 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:02'de 1,145.16 dolar seviyesine geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 1,153.75 dolara kadar çıkarak 25 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Fed'in Eylül ayı toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin iyileşmesini sürdürdüğünü not ettiğini, ancak Komite'nin büyüme görünümünü teyit eden ilave veriler için bekleme kararı aldığını gösterdi. ABN Amro Bank NV, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımını 2016 yılına erteleyeceği beklentisi ile, yıl sonu altın tahminini yüzde 10 yükselerek 1,100 dolara çıkardı. Vadeli işlemlere göre, Fed'in 2015 yılında faiz artırımı ihtimali yüzde 40'ın altında.

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Altın, bütün yıl boyunca, faiz artırımı olacağı beklentisinin baskısı altında kaldı," dedi ve "Böylece şimdi faiz artırımı 2016 yılına ertelenebilir. Bu altın için olumlu faktör" dedi.

Fed'in faizi artırmaması, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının tahviller ve hisse senetleri gibi diğer varlıklara göre cazibesini artırıyor. Bloomberg'in anketine katılan altın traderları ve analistleri, faizin artırılmayacağı beklentisi ile, son üç haftanın en güçlü yukarı hareket beklentisine sahip.

Thiagarajan, Çin ile birlikte en büyük altın tüketici olan Hindistan'da, Kasım ayındaki Diwali festivalinden dolayı, fiziki talebin artmasının da beklendiğini kaydetti.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 düşüşe 234.45 yuana (ons başına 1,148.63 dolar) indi. Spot platin yüzde 1.1 tırmanırken, palladyum yüzde 1.2 değer kazandı.