Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.’e göre bakır ve alüminyum, güçlenen dolar, zayıf enerji fiyatları ve Çin’in kaldıraçsızlığının üretim maliyetlerini düşürmesi ile değer kaybetmeye devam edebilir.

Banka analistleri Max Layton, Yubin Fu, Mikahil Sprogis ve Jeff Currie’nin 9 Ekim tarihli raporunda, “Çin’in metal yoğunluklu, yatırım odaklı büyüme modelinden ayrılması muhtemelen kalıcı olacak, en büyük metal kullanıcısı ülkede tüketimi azaltacak. Talep muhtemelen borç ve gayrimenkul stoku yükü ve doların güçlenmesinden zarar görecek” ifadeleri kullanıldı.

Sanayi metalleri Londra Metal Borsası’nda (LME) bu yıl yüzde 19 geriledi. Düşüşte Çin’in bir jenerasyondan bu yana en yavaş genişlemeyi göstermesi etkili oldu. Uluslararası Para Fonu (IMF), bu hafta 2015 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 3.3’ten yüzde 3.1’e düşürdü.

Analistler, “Birden fazla yılın en yüksek seviyesindeki dolar ve gelişen piyasadaki kaldıraçsız ortam yeni başladı. Kaya gazı petrolünün enerji fiyatlarını düşürmesinin etkileri ile birlikte güçlenen dolar ve Çin2in kaldıraçsızlığı kendi kendini pekiştiren bir maliyet deflasyonuna katkı sağlıyor” değerlendirmesi yaptı.