Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'nin tarihinin en büyük terör saldırısının sarsıntılarını yaşadığı, kutuplaşmayı derinleştirebilecek seçimlerin yaklaştığı ve ekonominin yavaşladığı ortamında, her daim en kötümser beklentiye sahip analistlerden biri olan Atilla Yeşilada, şimdi durumun olumluya dönmekte olduğunu kaydetti.

Ve bu durum yalnızca Türk Lirası'nın 12 yılın en düşük seviyesine yaklaşmasından dolayı değil. 2009'dan bu yana ilk kez, Türkiye, Çarşamba günü açıklanacak olan cari işlemler açığını, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, silmeye çok yakın. Cumartesi günkü trajedi bile Atilla Yeşilada'nın görünümünde fiyatlanmış durumda. Zira Yeşilada, Cumartesi günü yaşanan terör saldırısının iktidar partisini seçimde olumsuz etkileyebileceğini ve bunun sonucu seçimlerin ardından ana muhalefet partisi ile bir hükümet kurulacağı ve bunun da ekonomide karar alma sürecine olumlu yansıyacağını düşünüyor.

Bu yıl gelişen piyasalarda görülen kargaşayla birlikte, Türk Lirası Brezilya reali hariç diğer tüm para birimlerinden daha fazla değer kaybetti. Aynı zamanda Yalnızca Brezilya'nın iki yıl vadeli tahvbillerinin faizi Türkiye'den yüksek.

New York merkezli danışmanlık şirketi GlobalSource Partners'ın ekonomisti Atilla Yeşilada, İstanbul'dan telefon yoluyla Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin gelişen piyasa varlık sınıfı içinde büyük pozitif ayrışması nihayet başladı," dedi ve "Siyasi partiler terör saldırısından sonra bölünürken, yeni hükümetin anlaşmaya varabileceği ve hızlı adımlar atabileceği alanlardan biri yapısal reform" şeklinde konuştu.

Yeşilada'nın analisinin bir kısmı, bu yıl iki seçimden dolayı geciktirilen politikaların, örneğin Ocak 2004'ten bu yana ilk faiz artırımının hızlı bir şekilde uygulamaya koyulmasına dayanıyor. Yeşilada, enflasyonun bu adımlar atılana kadar bozulmaya devam edeceğini, ancak yıl sonunda yüksek borçlannma maliyetlerinin yatırımcıları çekeceğini ve liraya istikrar getireceğini sözlerine ekledi.

Yeşilada, çok azında "olumlu" beklentiye sahip olduğu 15 yıllık dönemin ardından, halen siyasi kutuplaşmayı analizine fazla katmıyor. Yeşilada'nın analizinin geçerli kalabilmesi için, 1 Kasım'daki seçimlerde, kamuoyu araştırmalarının işaret ettiği üzere bir koalisyon çıkması gerekiyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, faizlerin düşürülmesini istemesi dahil, politikalar üzerinde etkisi azalacak.

Yeşilada, "Türkiye'nin şaşırtıcı bir büyüme göstereceğini söylemiyorum, büyüme yüzde 3 civarında olacak," dedi ve "Bu, diğer gelişen piyasaların, düşük petrol fiyatları gibi, Türkiye için olumlu olan çeşitli faktörlerden zarar gördüğü bir dönemde ılımlı bir hikaye" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News