Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’de genişleyen stokların küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonunu desteklemesi ile düşüşü 4. güne taşıyor ve Temmuz ayından bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.2 kadar geriledi. Sektörün fonladığı American Petroleum Institute’un verilerine göre ABD’de petrol stokları 9 Ekim’de sona eren haftada 9.3 milyon varil genişledi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Resmi stok verisinin Perşembe günü açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de stokların yükselişi 3. haftaya taşıyacağını öngördü.

Petrol, geçtiğimiz hafta Temmuz ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerine yükselmesinin ardından piyasanın hala arz fazlası sorunu yaşadığı işaretleri ile geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) hedefinin üzerinde üretim gerçekleştirirken, Meksika ve Rusya gibi ülkeler üretimi düşürmeyeceklerini belirtti.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Rallinin sürdürülebilirliği üretimde kayda değer düşüşler görülmesi ile gelecektir. Üretimi düşürmek talebi desteklemeye çalışmaktan daha kolay” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 54 sent kadar gerileyerek varil başına 46.10 dolar oldu ve Londra saati ile 07.42’de 46.75 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 2 sent değer kaybederek 46.64 dolar ile 5 Ekim’den bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 49.15 dolarda yatay seyrediyor. Daha aktif olan Aralık vadeli Brent petrol kontratı, 2 sent düşüş ile 49.67 oldu. Avrupa gösterge petrolü ile WTI petrol arasındaki fark 2.74 dolar seviyesinde.