Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük tüketicisi ABD’de stokların genişlediğini göstermesi beklenen resmi veri öncesinde iki haftanın en zayıf seviyesine gerilemesinin ardından düşüşü sonlandırdı

Salı günü vadesi dolacak olan Kasım vadeli kontratlar, Pazartesi günü yüzde 2.9 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 0.9 kadar yükseldi. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların geçtiğimiz hafta 3.5 milyon varil yükseldiğini öngörüyor. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Tahran’da gazetecilere, “İran, OPEC’in alacağı karara bakılmaksızın, dünya güçlerinin ekonomi üzerindeki yaptırımları kaldırması halinde üretimi artırmaya hazırlanıyor” dedi.

Petrol, piyasadaki arz fazlası sorununun süreceği işaretleri ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde tutunmada başarılı olamadı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) kotasının üzerinde üretim gerçekleştiriyor ve Zangadeh, OPEC’in üretim stratejisinde değişim olmayacağını öngördüğünü söyledi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Petrol için tablo değişmiş görünmüyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) hala 43.50 ile 50 dolar arasında işlem görüyor” dedi.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 41 sent kadar yükselerek varil başına 43.60 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 1.37 dolar gerileyerek 45.89 dolar ile 2 Ekim’den bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 36 aşağısında seyrediyor. Daha aktif olan Aralık vadeli kontrat 15 sent artış göstererek Singapur saati ile 12.02’de 46.43 dolardan alıcı buldu.

Aralık vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 17 sent değerlenerek varil başına 48.78 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.85 dolar düşüş ile 48.61 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.35 dolar seviyesinde.