Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşler küresel piyasalarda dalgalanma yarattı ve küresel ekonomideki zayıflık ve deflasyona ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, Fed'in iki gün sürecek toplantısına hazırlanması ile birlikte, Norveç'ten Rusya'ya, emtia üreticisi ülkelerin hisse senetlerine ve para birimlerine satış gelmesine neden oldu.

Batı Teksas petrolü, ABD'de artış göstermesi beklenen petrol stok verileri açıklanmadan önce, varil başına 44 doların altına indi. Doğalgaz  kontratları 2012'den bu yana ilk kez 2 doların altına geriledi. Enerji ve emtia şirketlerinin hisseleri, Stoxx Euorpe 600 Endeksi'nde en hızlı düşen gruplar oldu. Japon yeni, riskli varlıkların için iştahın azalması ve Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında halihazırda rekor seviyede bulunan teşviği artırmaktan kaçınacağı beklentileri ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Gelişen piyasa hisse senteleri Ocak ayından bu yana en güçlü kazancının bir kısmını geri verdi.

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Herkes Fed'in ne söylemek durumunda kalacağını görmek için beklemede," dedi ve "Bize çok fazla şey vereceklerini sanmıyorum, ancak hiç kimse yanlış tarafta yakalanmak istemiyor. Karar sonrası basın toplantısının olmaması ile birlikte, açıklamayı değerlendirmek için, satır araları okunmaya çalışılacak" şeklinde görüş bildirdi.

Traderların bu haftaki Fed toplantısında faiz artırımına çok düşük ihtimal vermeleri ile birlikte, dikkatler petrol fiyatlarındaki düşüş ve Çin'deki ekonomik zayıflamanın Fed'in yorumlarını ve tahminlerini nasıl etkileyeceğine çevrilebilir. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ve Apple Inc.'nin kar açıklaması sanayi kesimi ve tüketici talebi ile ilgili daha fazla işaret verebilir. Ekonomistler, Japonya Merkez Bankası'nın 30 Ekim'deki toplantısında zaten rekor seviyede bulunan teşviği artırıp artırmayacağı konusunda bölünmüş durumda.

(15:00'te güncellendi)