Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'den Aralık'ta gelebilecek faiz adımının doları yükselteceği beklentilerinin azalmasıyla dolar birçok önemli para birimi karşısında değer yitirdi. Yeni Zelanda ve Güney Afrika para birimleri dolar karşısında en çok değer kazananlardan oldu.

Dolar bu ay 10 önemli para birimi karşısında en az yüzde 1 değer kazandı. ABD'de Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı, Cuma günü açıklanan Ekim ayı istihdam verisinin beklenenden çok güçlü çıkmasıyla yüzde 66 seviyesine yükseldi. Bu olasılık Ekim ayı sonunda yüzde 50 seviyesindeydi.

Dolar euro karşısında New York saatiyle 09:15'te %0.1 geriledi ve 1.0736'yi gördü. Dün parite 1.0675'e kadar gerileyerek 23 Nisan'dan beri en düşük seviyeye inmişti. Dolar yen karşısında ufak değişimle 123.03 olurken euro yen karşısında 132.05'ten işlem gördü.

Londra'daki Rabobank'tan Jane Foley "Asıl risk faiz artışının güvercin tonda başlaması ve bir müddet ara vereceklerini işaret etmesi olur. Bu, dolar boğaları için bir zorluk olur" dedi.

Doların büyük para birimleri karşısındaki seyrini gösteren dolar endeksi %0.3 düştü ve 99.031 puan oldu. Dün endeks 99.504 ile 14 Nisan'dan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co. kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, "Piyasalar dikkatlerini Fed'in Aralık ayından sonra art arda faiz artırımı yapıp yapmayacağına ve ABD verilerinin güçlü kalıp kalmayacağına çevirdi," dedi ve "Doların mola vermesi ile birlikte, Avustralya doları gibi paralarda kısa pozisyon kapamaya yönelik alımlar geliyor" yorumunda bulundu.