Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Külçe, sikke ve mücevher dahil altın alımları, geçen çeyrekte, düşük fiyatların talebi artırmasının ardından iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Alımlar, Dünya Alın Konseyi'nin Perşembe günü açıklanan raporuna göre, yılın üçüncü üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 8 sıçrayarak 1,121 tona ulaştı. Külçe ve sikke altın alımları üçte bir oranında arttı. Konsey ayrıca, artışların Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlık ve Yunanistan'daki krizden de kaynaklandığını belirtti.

Londra merkezli Konsey'in piyasa istihbarat direktörü Alistair Hewitt, "altında, oldukça sakin ve istikrarlı geçen ilk yarının ardından, oldukça iyi bir hikaye hakkında konuşmak hoş," dedi ve "Şüphesiz, altın fiyatlarındaki düşüş, beklemede kalanlara, piyasaya giriş için gerçek bir fırsat verdi," şeklinde görüş bildirdi.

Dünya Altın Konseyi, merkez bankası alımlarına ilişkin tahminleri 400 ila 500 tondan 500 ila 600 tona çıkardıktan sonra, bu yıl için atın talebi tahminini 4,200 ila 4,300 tona çıkardı. Geçen yıl, toplam talep 4,217 ton seviyesindeydi.

Spot altın fiyatları Londra'da, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla yaptıkları satışlarla birlikte, 24 Temmuz'da gördüğü beş yılın en düşük seviyesine indi. Ucuz fiyatlar, Konsey'e göre, yatırım talebinin aynı dönemde 230 tona çıkması ile birlikte, alımların artmasına yardımcı oldu. Fiyatlar, düşük seviyeden yüzde 3.5 yükselerek, çeyrek dönem sonunda ons başına 1,115.09 dolara ulaştı.