Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci madencilik şirketi Rio Tinto Group'a göre önümüzdeki iki veya üç yıl bakır piyasası için zorlu olacak ancak şirket uzun vadede daha iyimser. Fiyatların diğer emtialardan daha hızlı toparlanacağı öngörülüyor.

Bakır fiyatları bu hafta 6 yılın en düşük seviyesine inmişti. Çin'de düşen büyümenin talebi azaltması, doların neredeyse 2005'ten beri en yüksek seviyelere çıkması ve bu durumun emtiayı daha pahalı hale getirmesiyle bakır fiyatları bu yıl %26 değer yitirdi.

Şirketin bakır birimi başkanı Jean-Sebastien Jacques, Sydney'de Bloomberg International'a verdiği röportajda "Önümüzdeki iki veya üç yılda bakır konusunda tünelin ucundaki ışığı görebiliriz" dedi ve en hızlı toparlanma bekledikleri emtianın bakır olduğunu belirtti.

Goldman Sachs Group ise 2019 yılına kadar küresel arz fazlası olacağını belirterek  2016 sonu için bakır fiyat tahminini ton başına 4.500 dolara indirmişti.

Çin'de son çeyrek yüzyıl içinde en yavaş büyümenin kaydedilmesi metallere ve enerji fiyatlarına baskı yapıyor. 22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi, bu ay 16 yılın en düşük seviyesine indi ve beşinci yılda da düşmeye hazırlandı.

Bakır fiyatları Pazartesi günü 4.490 dolarla 6 yılın en düşük seviyesine inmişti.