Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye karşı özel ekonomik önlemler alan kararnameyi imzaladı.

Kararname, Türkiye'den gelen ürünlerin kısıtlanmasını ve Türk vatandaşlarının 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya'da işe alınmamasını kapsıyor.

Putin, "Rusya Federasyonu'nun ulusal güvenliğini sağlamak ve Rusya Federasyonu vatandaşlarını yasadışı faaliyetlerden korumak için Türkiye Cumhuriyeti aleyhine, özel ekonomik önlemlerin uygulanması" isimli kararnameyi imzaladı.

Kremlinden yapılan açıklamaya göre kararnamede şu maddeler yer aldı:

- Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen çeşitli gıda ürünlerinin Rusya'ya girişini ön gören dış ekonomik operasyonlarının yasaklanması ve kısıtlanması.

- Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kuruluşların Rusya Federasyonu topraklarında çeşitli faaliyetleri uygulamasına yasak veya kısıtlama

- Rusya Hükümeti tarafından belirlenen liste dışında bulunmayan İş verenlere 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alma yasağı

- 1 Ocak 2016'dan itibaren pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz girişi durdurulacak.

- Tur operatörlerinin Rus vatandaşlarına Türkiye'ye tur paketi satışı yapmalarının yasaklanması.

- Rus deniz limanlarında illegal gemilerin bulunmasını önlemek için deniz limanlarındaki kontrollerinde sıklaştırılması talimatı

Rusya'da oturma izni olan Türk vatandaşlarının ve Rusya'da ikamet eden Türk diplomat ve ailelerinin yaptırım kapsamında olmadığı kaydedilirken, yeni yaptırım kararının kapsamında olmayacak şahıs ve kurumların önümüzdeki günlerde ayrıca açıklanacağı bildirildi.

Uçak krizi piyasayı da sarstı

Geçen hafta Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Yaşanan bu olay iki ülke arasında gerilime neden olmuştu. Olay sonrasında Rusya ve Türkiye arasında artan tansiyon piyasaları da etkilemiş, Borsada hızlı satış görülürken dolar yeniden 2.90'ın üzerine yükselmişti.

Erdoğan'dan gerilimi düşürme çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya ile yaşanan gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulundu. Erdoğan, "Rusya ile aramızda başgösteren meselenin büyümesi, yıpratıcı bir hal alması belki de geleceğe yönelik bizleri üzücü neticeler doğurmasın diyoruz. Bu noktada tarafların çok daha olumlu bir yaklaşım göstermesini de özellikle istiyoruz. Rusya'ya diyoruz ki gelin, bu meseleyi aramızda, kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım.

Pazartesi günü Paris'te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada Rusya'nın Türkiye'nin dostu ve komşusu olduğunu, 2 ülke arasında köklü ekonomik ve sosyal ilişkiler bulunduğunu belirtti ve "Cumhurbaşkanımızın pazartesi günü Sayın Putin ile Paris'te bir görüşme gerçekleştirmesi önemlidir, ümit ederim gerçekleşir. Bu tür durumlarda iletişim kanallarını kapalı tutmamak lazım.. İletişim kanalları açık olmalı. Olay kendi çapı ve çerçevesi içinde ele alınmalı, diğer yerlere sirayet etmemeli" açıklamasını yaptı. 

Türkiye Rusya için önemli ticari ortak

Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak konumunda. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010 yılında 26,2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17,3 artışla 31,2 milyar dolara yükseldi.

Enerji kalemi 2 ülke arasındaki arasındaki ticaretin en önemli boyutunu oluşturuyor. Türkiye, geçen yıl Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz için Rus enerji şirketi Gazprom'a 10 milyar dolarlık bir ödeme yaptı. Türk şirketlerinin 2014 yılında Rusya genelindeki turizm, inşaat, gıda, beyaz eşya ve bankacılık ağırlıklı olmak üzere tüm sektörlerdeki yatırım tutarı 10 milyar doların üzerinde. Rusya'nın küresel piyasalara erişiminde Türkiye önemli bir pazar. Bankacılık alanında Türkiye'ye Denizbank'ı alarak giren Rus Sberbank faaliyet gösteriyor.

Putin, yaptırım paketi kapsamında, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı olarak askıya alınması kararı ile Rusya'daki tur operatörlerinin Türkiye'ye tur satışının yasaklanmasını da onayladı.