Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları, ABD merkez bankası Fed'in faiz hedefini sıfır seviyesi yakınından yükseltmesi ve kriz dönemi borçlanma maliyetlerini kademeli bir şekilde artıracağı taahhüdünde bulunmasının ardından, gelecek yıl, Fed'in tahmininden daha az faiz artırımı gerçekleştirileceğini düşünüyor.

Politika yapıcılar, Çarşamba günkü toplantıda, 25 baz puan ile, 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımına gittiler ve enflasyonun hızlanacağına ilişkin güvenlerini dile getirdiler. Ancak türev işlemleri piyasası 2016 yılında yaklaşık 2 faiz artırımı beklentisini fiyatlıyor. Fed yetkilileri ise gelecek yıl dört faiz artırımı olabileceğini öngörüyor.

Tüm yıl boyunca olduğu üzere, traderlar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın düşük enflasyonun hızlanacağına ilişkin görüşleri hakkında şüphelerini ortaya koyuyorlar. En uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri faiz artışının ardından en iyi performansı gösterdi. Tahviller, enflasyonu baskı altına alan enerji fiyatlarındaki güçlü düşüşün etkisi ile, alardır sürdürdükleri güçlü performansı genişletti.

Boston'da Standish Mellon Asset Management Co. küresel sabit getirili menkul kıymetler direktörü Brendan Murphy, "Fed inatla ekonomik büyümeyi ve bunun yanında faiz artırımlarına ilişkin beklentileriabartılı hesaplıyor," dedi ve "Fed enflasyonu düşük tutan güçlerin geçici olduğunu düşünüyor, ancak piyasa aslında bu faktörlerin biraz daha fazla yapısal olduğu görüşünde" şeklinde görüş bildirdi.

Fazi türevleri traderları, gösterge fed fonları faizinin gelecek yılın sonunda yüzde 0.85 civarında olmasını bekliyor. Fed yetkililerinin tahminlerinin medyanına göre ise, faizin 2016 sonunda yüzde 1.375 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Wall Street ekonomistleri de Fed'e yakın düşünüyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, faizin bir yıl sonra yüzde 1 ile yüzde 1.25 aralığında olması bekleniyor.

Fed yetkililerinin 2016 yılı için gösterge faiz tahminlerinin medyanı, sonraki yıllar için düşmesine karşın, değişmedi. 2017 yılı sonu için, medyan yüzde 2.625'ten yüzde 2.375'e ve 2018 için ise yüzde 3.375'ten yüzde 3.25'e indi.

Fed politika yapıcıları acil durum seviyesindeki faizin sonlandırılmasının neredeyse garanti olduğunu işaret ettiler, ancak ekonomik görünüme ilişkin risklere dikkat çektiler ve faiz kararlarının ekonomik büyüme ve enflasyondaki iyileşmelere bağımlı olduğunu vurguladılar. İstihdamdaki artış son iki ayda beklentilerin üzerinde çıkarken, Çarşamba günü açıklanan veri, imalat sanayinin geçen ay durgun kaldığını gösterdi.

Fed, dünkü faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, "Komite, ekonomik koşulların, federal fonlar faizindeki artışların yalnızca kademeli olmasını garanti edecek şekilde evrilmesini bekliyor," dedi ve "Fed fonlaarı faizinin gerçek hızı, açıklanacak verilerin işaret ettiği ekonomik görünüme bağımlı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Tahvil piyasası 2025'e kadar yıllık enflasyon oranını yaklaşık yüzde 1.5 olarak fiyatlıyor. Aynı zamanda, Fed yetkililerinin izlediği enflasyon göstergesi Ekim ayında yüzde 0.2 çıkarak, yüzde 2 hedefinin oldukça altında kaldı.

Yellen, Çarşamba günkü açıklamasında, komitesinin enflasyonun hızlanacağı konusunda "makul güveninin" olduğunu ve bunun kısmen ucuz petrolün etkilerinin ortadan kalkacak olmasından kaynaklandığını kaydetti. Ham petrol bu hafta 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

New York'te Chilton Investment Services LLC sabit getirili menkul kıymetler şef yatırım yetkilisi Tim Horan, "Fed, enflasyon hedefinin yakalanması konusunda biraz fazla iyimser," dedi ve "Getiri eğrisinin daha uzun vadeli ucundaki Hazine tahvili faizlerinde sınırlama göreceğiz, zira enflasyon sorunumuz yok" şeklinde görüş bildirdi.