Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de CSI 300 Endeksi yüzde 5 düştükten sonra işlemlere 15 dakika ara verildiğinde yatırımcıların tek düşüncesi düşüş yüzde 7'ye ulaşıp işlemler günün geri kalan kısmında durdurulmadan önce piyasadan çıkmaktı. İlk verilen ara kaldırıldığında, piyasa tepkisi çok hızlı oldu. İşlemlerin günün geri kalanında durmasına neden olacak yüzde 7 düşüş limitine ulaşılması sadece 7 dakika sürdü. Bu sırada, işlem hacmiyse günün en yüksek seviyesindeydi.

Hong Kong'da Shenwan Hongyuan aracı kurumundan William Wong, "Yatırımcılar, ilk devre kesici uygulamasının ardından piyasanın daha da düşeceğini öngörerek çıkış kapısına akın etti" dedi.

Dünyanın en volatil piyasalarından biri olan Çin'de, piyasaların sakinleşmesini sağlamak amacıyla başlatılan devre kesici uygulaması daha ilk gününde tam tersine birbirini tetikleyen satışlara ve kayıplara neden oldu. Haitong International Securities yöneticisi Andrew Sullivan'a göre bugünkü satış dalgası yetkilileri alınan önlemlerde ince ayarlar yapmaya teşvik edebilir. ABD gibi piyasalardaki devre kesici uygulamaların aksine, Çin'deki işlemlerin durmasına neden olacak düşüş limiti çok kolay ulaşılabilir bir seviyede bulunuyor. Öyle ki, bu limit sadece 2015 yazında 20 kez tetiklenebilirdi.