Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Aralık'ta yıllık enflasyon %8.81'le %8.50 olan beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge konuya dair Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede enflasyonda görünümün pozitif olmadığını belirterek yılbaşında gelen zamların önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceğini söyledi.

"Düşük enflasyon zor görünüyor"

Tözge, "Merkez Bankası'nın tutumu önemli olacak, bu nedenle ayın 19'undaki toplantı kritik hale gelmiş durumda. Merkez Bankası enflasyonu mu, büyümeyi mi ön plana çıkartacak bunu yakından takip edeceğiz" dedi. Tözge, "Önümüzdeki dönemde koridorun üst bandında indirim görürsek kur üzerinde kırılganlığın devamı gelebilir. Özetlemek gerekirse faizler için zor bir sene. Merkez Bankası'nın atacağı adımlar belirleyici olacak. Şu anda elimizdeki veri setiyle düşük enflasyon zor görünüyor" diye konuştu.

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy yeni yılın ilk çeyreğinde agresif fiyatlamaların normale dönmesiyle rahatlama olabileceğini belirterek "Ancak kurda yukarı seyir devam eder ve bu durum enflasyon üzerinde etki etmeye devam ederse %8'in altında enflasyonu beklemek için zaman gerekecek" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu da yıllık % 8.81 ile beklentinin üzerinde gerçekleşen enflasyonda bu yıl için resmin olumlu görünmediğini belirtti. Saltoğlu, "Cari açık düzelirken ve aslında belli bir fırsat yaratacakken enflasyon zayıf diyeceğimiz bir noktada. Bu yıl için resim çok olumlu görünmüyor" diye konuştu. 

"Enflasyonun %9.5’lara yükselmesi olası"

Öte yandan Garanti Yatırım yılbaşında gelen zamlar dahilinde 2016 sonunda daha önce %7.3 olan enflasyon beklentilerini %8.5’a yükselttiklerini açıkladı. Raporda, "Özellikle yılın ilk çeyreğinde de yıllık enflasyonun %9.5’lara yükselmesi olası" yorumuna yer verildi.

Bundan sonraki aşamada para politikasında çok daha tutarlı ve sıkı bir seyir izlenmesi gerektiği belirtilen raporda "Fakat hem kredilerde yavaşlama hem de büyümenin kısmen yavaşlamaya devam etmesi TCMB’nin elini zorlamakta. Ek bir sıkılaştırma beklemiyoruz fakat halihazırda var olan duruşun korunması gerektiğini düşünüyoruz. Politikada bir gevşeme olduğu takdirde bunun piyasaya yansıması olumsuz olabilir" ifadesine yer verildi.