Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Sovyetler Birliği eski üyesi üçüncü büyük petrol ihracatçısının petrol fiyatlarındaki çöküş ile tetiklenen Döviz krizinden olumsuz etkilenmesiyle, hükümete yapılacak olası bir mali yardıma ilişkin görüşmeler için Azerbaycan'a gitti.

İsminin verilmesini istemeyen bir bakanlık yetkilisine göre, IMF yetkilileri başkent Bakü'de Azerbaycan Maliye Bakanı ile Perşembe günü basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Çarşamba günkü bir IMF notuna göre, “Bilgi toplama gezisi”, “teknik asistalık vemali ihtiyaçların tespiti” için Azerbaycan hükümeti tarafından talep edildi.

Azerbaycan, IMF'ten 3 milyar dolar borçlanmak isterken, Dünya Bankası'ndan 1 milyar dolar kredi talep ediyor. Interfax haber servisinin Perşembe günkü ismini vermeyen kaynağa dayandırdığı haberine göre başkent Bakü'de, IMF yetkililerinin yanında Dünya Bankası yetkilileri de kredi görüşmeleri için bulunmakta. Financial Times daha önce, IMF ve Dünya Bankası'nın Azerbaycan'a yapılacak 4 milyar dolarlık olası bir acil kredi paketi üzerinde görüştüğünü bildirmişti.

Azerbaycan Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından geçtiğimiz yıl manatın değerini korumak için rezervlerinin yüzde 60'ını eritmesi sonrası, 21 Aralık'ta serbest kur rejimine geçmişti. Manat, geçtiğimiz 12 yıl içerisinde sadece bir kez düşmekle birlikte, yüzde 32 değer kaybederek geçtiğimiz ay rekor düşük seviyelere geriledi.

Manat, Bakü saatiyle 10:45'te yüzde 1.2 değer kaybederek dolar karşısında 1.615 seviyesinden işlem görmesiyle, tüm zamanların en zayıf seviyesine geriledi.