Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Altın, Fed'in bu yıl gerçekleştireceği faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin zayıflaması sonucu dolardaki kayıpların genişlemesi ve fonlardaki altın varlıklarının Temmuz ayından bu yana en hızlı artışı göstermesi ile birlikte, son bir ayın en yüksek haftalık kazancına yöneldi.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 05:06'da ons başına 1,154.59 dolarda kaldı. Metal Perşembe günü 29 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü yüzde 0.5 düştü ve kayıplarını ikinci güne genişletti. Altın bu hafta yüzde 3.3 yükseldi ve 8 Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Sydney'de Patersons Securities Ltd. stratejisti Tony Farnham, "altında görülen sıçrama büyük ölçüde, belki de bütünüyle, dolarda son birkaç günde görülen zayıflamadan kaynaklandı," dedi ve "Bu gibi Döviz hareketleri görüldüğünde, insanlar metallere geri dönme eğiliminde olurlar" şeklinde görüş bildirdi. Zayıf dolar, ABD dışındaki alıcılar için altını daha ucuz kale getiriyor.

Dolardaki geri çekilme, zayıflayan ABD ekonomik verilerinin ekonominin gücüne ilişkin endişeleri artırması ve buna bağlı olarak, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri zayıflatmasının etkisi ile gerçekleşti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yüzde 0.3 yükselerek 1,547.8 ton ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot platin yüzde 0.6 düşerken, gümüş yüzde 0.2 düştü ve palladyum yüzde 0.2 geriledi.

(11:00'de güncellendi)