Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, Venezuelalı mevkidaşı ile ham petrol piyasasına istikrar getirmenin yolları hakkında "başarılı" görüşmeler yaptıklarını söyledi. Suudi Bakan, fiyatları yükseltmek için üreticilerin ne gibi adımlar artması konusunda ise birşey söylmedi.

Suudi Petrol Bakanı, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Pazar günü Riyad'da bir araya gelen iki bakanın, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino'nun diğer petrol üreticileri ile yaptığı son müzakereleri ve piyasaya istikrar getirmek için petrol arz eden ülkeler arasında işbirliği amaçlayan bu toplantıların sonuçlarını görüştüğünü belirtti. Venezuela ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan OPEC üyesi ve dünya üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyorlar.

Naimi, açıklamasında,"Venezuela Petrol Bakanı mevkidaşım Eulogio Del Pino ile buluşmak ve görümekten çok mutlu oldum," dedi ve toplantı hakkında ayrıntı vermeyerek, "Olumlu bir atmosferde gerçekleşen başarılı bir toplantıydı" şeklinde görüş bildirdi.

Del Pino, petrol fiyatlarını desteklemek için düzenlediği seyahatta, Suudi Araistan'dan önce Rusya, İran, katar ve Umman'a uğradı. Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) eb büyük üreticisi konumunda ve topluluğun 2014 yılında, petrol fiyatlarını korumaktan ziyade, ABD'li kaya petrolü üreticileri gibi yüksek maliyetli rakiplerine karşı piyasa payını korumaya yönelik stratejisine öncülük etti.

Gösterge Brent petrolü 2015 yılında yüzde  35 düştü ve bu yıl yüzde 8.6 daha geriledi. Kontrat Cuma günü 40 sent düşüşle günü ve haftayı varil başına 34.06 dolardan kapadı.