Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:25'te güncellendi)

Altın, ABD'de işsizlik oranının 2008'den bu yana en düşük seviyeye inmesi ve saatlik ücretlerin tahmin edilenden daha hızlı artması ve buna bağlı olarak, Fed'in para politikasını sıkılaştırması için durumun daha da güçlenmesi sonucu, Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesinden düştü.

Spot altın yüzde 0.8 düşüşle ons başına 1,164.30 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:49'da 1,165.27 dolara geldi. Metal Cuma günü, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün etkisi ile, 1,174.69 dolar ile 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış ve iki yılı aşkın sürenin en iyi haftalık performansını göstermişti. Asya piyasalarının önemli kısmı bugün Yeni Yıl tatili dolayısıyla kapalı.

ABD'de işsizlik oranı Ocak ayında, 190,000 artması beklenirken 151,000'lik bir artış gösteren tarım dışı istihdama karşın yüzde 4.9'a geriledi. Ortalama saatlik ücretler ise söz konusu dönemde yüzde 0.5 ile son bir yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., Sydney'deki işlemlerde yüzde 3.7 tırmandı. Altın geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde kırdı ve Ekim'den bu yana ilk kez bu seviyenin üzerine çıktı. Bu hareket, grafikleri takip eden traderlar için yukarı yönlü bir işaret anlamına geliyor.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altının geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde kırması ve 1,150 doların üzerinde kalmasının ardından hafif bir geri çekilme yaşaması bizi şaşırtmadı," dedi ve "Çin'in tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı fiziki talep hafifleyebilir, ancak piyasanın son kazançlarını konsolide etmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen bu hafta kanun yapıcılara konuşacak ve muhtemelen faiz politikası hakkında işaretler verecek. Kuzey Kore'nin Pazar günü uzun menzilli füze denemesinde bulunması, ABD ve Güney Kore'nin bölgeye bir füze savunma sistemi yerleştirme konusunda görüşmelere başlamasına neden oldu.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü itibariyle yüzde 0.5 yükselerek 1,555.4 tona çıktı. varlıklar böylece dokuz gün art arda yükseldi.

Spot gümüş yüzde 0.6 geri çekilirken, platin yüzde 0.5 kaybetti ve palladyum yüzde 0.3 yükseldi.

(10:25'te güncellendi)