Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

151,000 düzeyinde gelen tarım dışı istihdam artışının bekletilerin 30,000 kadar altında kalması ve Aralık ayındaki etkileyici artışın aşağı yönlü revize edilmesine karşın, ABD işgücü piyasasına ilişkin Cuma günü gelen veri ekonomi için iyi haberleri de beraberinde getirdi. Merkez bankası tarafından sağllanan likidite desteği konusunda takıntılı olan finansal piyasalar da bu takıntılarının ötesine bakabilirlerse, söz konusu veriye sevinmeleri gerekiyor.

Finansal piyasalar istihdam verisine neden sevinmeli

-Geçmiş yılların güçlü istihdam artışı, saatlik ücretler üzerindeki etkisini gösteriyor. Yüzde 0.5'lik ücret artışı cesaretlendirici düzeyde.

-Yüksek ücretlerin net gelir üzerindeki etkisi, çalışma saatlerindeki artışla destekleniyor.

-İşgücüne katılım oranının yüzde 62.7 düzeyinde olması, halihazırda vazgeçmiş olan işçilerin işgücüne geri dönüşünü işaret ediyor.

-İşsizlik oranı dokuz yılın en düşüğü olan yüzde 4.9 seviyesine geriledi.

Bunların tamamı, daha fazla Amerikalı'nın iş sahibi olduğunu ve daha fazla para kazandıkları anlamına gelirken, aynı zamanda sıkı işgücü piyasası şartlarının, işçileri geri çağırdığını ve potansiyel çıktının arttığını gösteriyor. Bu, ABD GSYİH'sinin en büyük parçası ve ekonominin dinamosu olan tüketim beklentileri için olumlu bir durum oluşturuyor.

Finansal piyasalar iyileşen temellere ilişkin işaretleri olumlu karşılayacak. Fakat aynı zamanda, merkez bankalarının sıradışı tedbirler kullanarak varlık fiyatlarını ne kadar destekleme taraftarı olacağı konusunda verilerin neye işaret edeceğine ilişkin endişeler de taşıyacaklar.

Özellikle Ocak raporu, en güçlü merkez bankası olan Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalini tamamen göz ardı etmek için henüz çok erken olduğunu hatırlatacak. Sonuç olarak, veri büyük olasılıkla ABD hisse senetleri piyasasında bir miktar gerginliğe neden olacak.

Mohamed A. El-Erian