Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, 1998'deki Asya finans krizinden bu yana en büyük iki haftalık kazanca doğru yöneldi ve bu durum, Japon otoritelerin yeni zayıflatmak için piyasaya müdahale edebileceği beklentilerini yoğunlaştırıyor.

Japonya para birimi yen bu ay, tüm dünyada hisse senetlerine gelen sert satışların güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebi güçlendirmesinin etkisi ile, 31 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Hükümet yetkilileri bu hafta, yendeki "sert" hareketlerden endişe duyduklarını kaydetti ve bu durum, ekonomiye zarar verebilecek bu yükselişler durdurmak için piyasaya müdahale edilebileceğ ibeklentilerini artırdı. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bugün yaptıkları açıklamalarda, yetkililerin Döviz piyasasındaki hareketleri izlediklerini söyledi.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. döviz strateji eş başkanı Ray Attrill, "Sözlü müdahale zaten başladı. Zira Maliye Bakanlığı yetkilileri hareketlerin 'sert' olduğundan bahsediyorlar. Bu da yendeki istenmeyen güçlülüğün yeni bir kod kelimesi olarak görünüyor," dedi ve 110, Maliye Bakanlığı'nın BOJ'u harekete geçmeye itecek kritik seviye olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında, 29 Ocak'tan bu yana yüzde 7.6 değer kazandıktan sonra yüzde 0.1 düşerek, Tokyo saati ile 13:14'te 112.60 seviyesine geldi. Yen Perşembe günü 110.99'a kadar güçlenerek Ekim 2014'ten bu yana en değerli seviyesine ulaştı. Yen euro karşısında fazla değişmeyerek 127.28 seviyesinde kaldı.