Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD ekonomisindeki genişlemenin karşısında en büyük tehlikenin büyük bir şok olacağını ancak ABD'de hanehalkı ve bankaların bir önceki resesyona kıyasla ters ekonomik gelişmeleri devralmak konusunda daha iyi durumda olduklarını söyledi.

Dudley, "ABD ekonomisinde hanehalkı ve ana sektörler iyi durumda gözüküyor. Bankacılık sisteminin sermaye yapısı ve likidite oranlarının finansal kriz öncesindeki yıllara oranla çok daha iyi durumda olması nedeniyle, finansal sistem de açık bir şekilde daha güçlü." dedi.

New York Fed Başkanı'nın açıklamaları küresel büyümeye ilişkin endişelerin artması nedeniyle finansal piyasalarda yaşanan çalkantılı bir haftanın ardından geldi. Yellen, Çarşamba ve Perşembe günleri ABD Kongresi'ndeki iki günlük konuşmasında resesyon ihtimali ve Fed'in bu olasılıkla mücadelede kullanabileceği, negatif faiz oranı da dahil olmak üzere araçlar hakkında sorulara cevap verdi.

Dudley, "Ekonomik genişleme dönemleri, ya sert biçimde parasal sıkılaştırmayı gerektirecek kayda değer bir enflasyon riskinin ortaya çıkması nedeniyle, ya da ekonominin para politikasıyla zamanlıca giderilemeyecek büyük bir şoka maruz kalması nedeniyle son bulur. Kısa vadede kayda değer bir enflasyon riski oluşması ihtimali düşük olduğu için, mevcut ekonomik genişlemenin karşısındaki en büyük tehlike, büyük bir ters şok riskidir." dedi.

Dudley ayrıca "İstihdam piyasasında hala aşırı durgunluk gözlenirken ve enflasyon hala Fed'in hedefinin altındayken para politikası hala oldukça genişlemeci" değerlendirmesi yaptı.