Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker enflasyonda iyileşme görülene kadar Fed'in faiz konusunda beklemesi gerektiğini söyledi.

2015'in ortasında Philadelphia Fed'in Başkanı olan ve Delaware Üniversitesi'de konuşan Harker enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde eksiye dahi düşebileceğini öngördü. Harker faiz konusunda "Politikanın nasıl şekilleceği konusunda kesin bir yol gösteremesem de enflasyon verisi güçlenene kadar ikinci faiz artışını bekletmenin sağduyulu olacağı düşüncesindeyim" yorumu yaptı. Harker'e göre enerji fiyatlarının stabilize olmasıyla enflasyon %2 hedefine dönecek.

"Temel göstergeler sağlam"

Bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunmayan Harker finans piyasalarında görülen satışlara ve düşük enflasyonun enflasyonda aşağı yönlü risk oluşturmasına rağmen ABD ekonomisinin temel göstergeleri konusunda iyimser olduğunu, finansal sistemin de iyi durumda olduğunu belirtti. 

Fed Aralık'ta yaklaşık 10 yıl sonra faiz artırdığında politika yapıcılar bu yıl dört faiz artışı bekliyordu. Ancak o dönemden bu yana Çin'e yönelik endişelerin de etkisiyle finans piyasalarında yaşanan karmaşa, küresel ekonomik büyümeye ilişkin beklentilere gölge düşürdü.
Fed Başkanı Janet Yellen geçtiğimiz hafta ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda ekonomiye yönelik risklere dikkat çekti ancak Mart'ta faiz artış ihtimalini kesin olarak dışlamadı.