Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, gösterge faizde indirim için çok fazla kapasitenin olduğunu ve faizin teorik olarak eksi yüzde 0.5'e kadar inebileceğini söyledi.

BOJ Salı günü politika faizini değiştirmezken, Kuroda, karar sonrası yaptığı basın toplantısında, üç cephede de harekete geçme konusunda hazır olduklarının altını çizdi: Mevcut eksi yüzde 0.1 seviyesindeki faizde indirim, parasal tabandaki artışın hızlandırılması ya da riskli varlıkların satın alınmasınında genişlemeye gidilmesi.

Parlamentoda bugün kanun koyucuların sorularını yanıtlayan Kuroda, faizi teorik olarak eksi yüzde 0.5 seviyesine kadaar indirilebileceğine katıldığını söyledi.

BOJ'un yüzde 2 olan enflasyon hedefinin oldukça uzağında olması ve ekonomik büyümedeki sallantı ile birlikte, analistlerin büyük kısmı, ilave teşvik paketinin açıklanmasının yalnızca bir zaman sorunu olduğunu kaydediyorlar. Hanehalkı ve özel sektör güveninin azalması ve yatırımcıların para politikasının sınırlarına dayanıp dayanmadığını sorgulaması ile birlikte, Kuroda'nın üzerindeki baskılar artıyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, negatif faiz politikasında daha da indirimin en muhtemel politika raacı olduğunu düşünüyor. Kuroda, Salı günü yaptığı açıklamada, değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda, negatif faizin tam etkisinin görülmesinin beklenmesine gerek olmayacağını söyledi.