Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:45'te güncellendi)

Dolar, Fed'in gösterge faiz hedefini değiştirmeme kararı almasının ardndan, 2016 yılı için faiz artırımlarının hızına ilişkin beklentilerini düşürmesinin ardından dört ayın en düşük seviyesine indi.

ABD para birimi, merkez bankasının zayıf küresel büyüme ve finans piyasası kargaşasının ABD ekonomisi üzerindeki potansiyel etkisini işaret eetmesi ile birlikte, 31 önemli para biriminin 23'ü karşısında değer yitirdi. Dolar, politika yapıcıların politika faizi fed fonları oranı hedef aralığını değitirmeyerek yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığında bırakması ve bu yıl içinde faiz artırım sayısı tahminini Aralık ayındaki dörtten ikiye indirmesinin ardından değer kaybetti.

Toronto'da Canadian Imperial Bank of Commerce'in CIBC Dünya Piyasaları bölümünde Döviz strateji müdürü Bipan Rai, "Bu, piyasayı savunmasız yakalayan güvercin tonlu bir açıklamaydı," dedi ve "İki faiz artırımı ve enflasyon baskılarının artışına ilişkin ılımlı açıklama dili, aşağı yönlü ani dolar düşüşüne katkıda bulundu" şeklinde görüş bildirdi.

Politika yapıcılar, Aralık ayında, yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmelerinn ardından, tekrar ne zaman faiz artırımına gidecekleri konusunu değerlendiriyorlar. ABD ekonomisinde istikrarsız büyüme ve Çin ekonomisindeki yavaşlam, yılın ilk birkaç haftasında piyasalarda sarsıntı yarattı ve Fed'in kısa vadede faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri iyice zayıflattı. Fed yetkililerinin güncellenmiş yıl sonu faiz tahmin medyanı yüzde 0.875 olarak açıklandı ve bu 2016 yılında iki faiz artırımını işaret ediyor. Aralık ayındaki tahmin dört faiz artırımını işaret ediyordu.

Toronto'da döviz transfer şirketi OFX'in kıdemli dealerı Jeffret Scott, "Fed, faiz artırımlarının herkesin fiyatladığı kadar çabuk olmayabileceğini işaret ediyor," dedi ve "Dolara karşı, yenin güçlendiğini ve euronun bir miktar hızlandığını göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saati ile 14:36'da yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Dolar euro karşısında yüzde 0.8 düşerek 1.1194 seviyesine indi ve yen karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 112.78 seviyesine geldi.

Bloomberg'in dolar endeksi bu yıl yüzde 2'nin üzerinde düştü. Endeks 2015 yılında yüzde 9 ve 2014'te yüzde 11 artmıştı.

Santa Clara, California'da Silicon Valley Bank kıdemli döviz traderı Minh Trang, "Dolar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) küresel ekonomik görünümün sorun olmaya devam edeceği yolundaki yorumlarından dolayı zayıfladı," dedi ve "Fed yetkilileri önümüzdeki iki yıl için faiz artırım beklentilerini düşürdü" şeklinde görüş bildirdi.

(20:45'te güncellendi)