Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 (16:25'te güncellendi)

Dolar, yatırımcıların Fed'in ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini azaltması ve faiz artırımının zamanıbna ilişkin eşik yükseltmesi sonrası sıkılaştırmacı para politikası yolunu tekrar değerlendirmesiyle, yaklaşık beş ayın en düşüğüne geriledi.

Dolar, Fed yetkililerinin bu yıl gerçekleştirilecek faiz artırımı sayısını ikiye düşürmesi ardından 16 önemli para karşısında değer kaybetti. Yetkililer yüzde 2'lik enflasyon hedefiyle ilgili olarak, faiz artırımına gidebilmek için fiyatlarda “fiili ve beklenen düzeyde gelişme” olması gerektiğinin altını çizdiler. Yenin dolar karşısında değer kazanması, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bankaların döviz kurlarını kontrol ettiği ve bu hamlenin döviz kuruna olası bir müdahalesinin başlangıç aşaması olduğu yönündeki spekülasyonu tetikledi.

Londra'da Nomura Holdings kıdemli Döviz stratejisti Charles St-Arnaud, “Birçok döviz traderı, pityasa hakkında fikir sahibi olmaktan kaçınıyor. Yellen, çekirdek enfalsyon tarafında gelen olumlu verinin devamına ilişkin belirsizlik olduğunu dün açıkça belirtti” dedi.

ABD Doları'nın 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günkü yüzde 1.1'lik düşüşünün ardından Perşembe günü, New York saatiyle 09:49'da yüzde 0.8 geriledi. Dolar, yen karşısında yüzde 0.8 değer kaybederek 111.62 seviyesinden işlem gördü ve Ekim ayından bu yana görülen en düşük seviyesine geldi.

(16:25'te güncellendi)