Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in dün  faiz artışında temkinli olacaklarını açıklamasıyla Dolar/TL 2.86 seviyelerinden 2.83'lere kadar çekildi. Uzmanlar dolarda geri çekilmenin sürüp sürmeyeceğine dair beklentilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Gedik Yatırım Türev Ürünler Satış Grup Müdürü Halil Serkan Bulut Fed Başkanı Yellen'in dünkü açıklamalarının ardından Fed'in faiz artışı için Haziran ihtimalinin de ortadan kalktığını söyledi.

"TL varlıklarda değerlenme ihtimali kuvvetli"

Bulut, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Türk Lirası varlıklarda değerlenme ihtimalini güçlü gördüğünü belirtti ancak bazı risklere de dikkat çekti;

Bulut, "Kurda daha fazla düşüş için yer var ama nisan ayının biraz daha ayrışacağını düşünüyorum çünkü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi dolacak. Faiz indirimleri için ortam oluştu. Öte yandan Fed'in nisan toplantısının tehlike arz etmediğini düşünüyoruz. Ancak içeride Merkez Bankası'nda atama konusunda sıkıntı olması ve anayasa süreciyle ilgili sürpriz tedirginlik yaratabilir. Petrol tarafında da bir şok yaşamazsak TL varlıklarda bir miktar daha değerlenme ihtimalinin kuvvetli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.  

Bulut kurda 2.82 seviyesinin önemli olduğunu belirterek, "teknik anlamda 2.82'nin altında kalırsak 2.75'ler konuşulabilir ama genel olarak baktığımızda ülke içi risklerin çok fazla bertaraf edilme şansının olduğunu düşünmüyorum. 2.82'nin tekrar dolar maliyetlenmek için olumlu bir yer olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

- 2.80'in altı mümkün mü?

Venbey Yatırım Portföy Aracılığı Birim Müdürü Yücel Tonguç Erbaş da kurda 2.85 seviyesinin 200 günlük ortalama açısından kritik bir seviye olduğunu belirtti. Erbaş, "Yellen bize bir destek sağlamış oldu, bence kurun 2.80-2.82 aralığına gelme ihtimali arttı" diye konuştu.

Erbaş kurun 2.80'in de altına gelip gelmeyeceğine dair soruya da "Kurda 2.80'in altına inmemiz için içerideki risklerin ne şekilde atlatılacağı önem kazanacaktır. Ancak 3 seviyesinden 2.83'lere geldiğimiz hızda 2.80'in altını görme şansımız olmayabilir" yanıtını verdi.

- "Yellen doları global anlamda etkiledi"

İş Yatırım Hazine ve Portföy Yönetimi Müdürlüğü Bölüm Yönetmeni Barış Keskin ise dolar/TL'de aşağı yönlü hareketin sürebileceğini belirtti. Keskin, "Yellen'in konuşmalarının global anlamda doların değerini etkilediği açık, gelişen para birimlerinin tümü dolar karşısında değer kazandı..Fed'in faiz artırım ihtimallerine bakınca yıl içinde gittikçe düştüğünü görüyoruz. Nisan'da kimse artış beklemiyor, faiz artış beklentisi yıl sonuna kaydı, bu durum da elbette Türk Lirası için olumlu.

İçeride veya dışarıda negatif gelişme olmaması durumunda kurda sert olmasa da aşağı hareketin süreceği veya yatay kalacağını söylemek yanlış olmaz" diye konuştu.

Invest AZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın da "Kurda 2.8220 destek noktası, burası kırılırsa belki 2.79'lar görülebilir ama TL'nin dolar karşısında ne kadar güçlü olduğu tartışılır. Bu muhtemelen geçici bir süreç olacaktır." yorumunu yaptı.