Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir sonraki ABD Başkanı'nın dünyanın en güçlü pozisyonlarından biri olan Fed Başkanı'nı atama (ya da tekrar atama) şansı olacak. Buna karşın ABD'li seçmenler, Başkanlık yarışında öne çıkan adaylarının söz konusu atamaya ilişkin ne yapacağına dair pek bir fikir sahibi değil.

Önde gelen adayların -Hillary Clinton, Ted Cruz, John Kasich, Bernie Sanders ve Donald Trump- hiçbirinin internet sitelerinde para politikasına veya Fed'e ilişkin bir yorum bulunmuyor. Bunun dışında, Senatör Sanders'ın Fed'e yönelik yapısal reform fikri veya Senatör Cruz'un altın standardına dönüş fikri gibi ipuçları, adayların Fed Başkanı seçiminde nasıl davranacaklarına ilişkin çok az fikir veriyor.

Adayların cevaplaması yararlı olacak sorular şu şekilde sıranabilir:

-Fed yıllık yüzde 2 enflasyon hedefi belirlemişti. Bu para politikası hedefini değiştirmek isteyecek bir Başkan görmek ister misiniz? Evet ise, ne tarz bir değişiklik olmalı?

-Fed veya kongre Fed'in ikinci para politikası görevi olan maksimum istihdam konusunun niceliksel olarak üzerinde durmadı. Gelecek Fed Başkanı'nın bu konuya değinmesini ister misiniz? Evet ise nasıl?

-Temsilciler Meclisi, Fed'in faizleri belirlemekte ve sapmaları açıklamakta kullanacağı matematiksel bir formül kullanması yönündeki yasa tasarısını geçirdi. Para politikasında böyle bir yaklaşımı benimseyen yeni bir Fed Başkanı görmek ister misiniz?

-2007-2009 küresel finans krizi sırasında Fed, finansal sistemi desteklemek amacıyla benzeri görülmemiş bir çok önlem almıştı. Bu şekilde piyasaya müdahaleci yaklaşım benimseyen bir Fed Başkanı görmek ister misiniz? Daha genel anlamda, sizin yönetiminiz finansal bir krize nasıl tepki verir?

“2010 Dodd-Frank yasası, ABD Başkanı'nın İdare Meclisi'nin denetim ve düzenlemecisi olarak Fed Başkan Yardımcısı atamasını gerektiriyor. Şu anda boş duran bu pozisyonun doldurulmasını ister misiniz? Yoksa bu sorumlulukların Fed Başkanı tarafından yürütülmesini mi tercih edersiniz? Herhangi bir seçimde, bu görevin nasıl yürütülmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Narayana Kocherlakota