Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Petrol fiyatları, yaklaşık iki ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, dünyanın en büyük petrol üreticilerinin üretimin dondurulmasını görüşmek üzere toplanmasından önce, Irak'ın petrol üretimini rekor seviyeye çıkardığını duyurması sonrası kazançlarını durdurdu

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.2 kadar düştü ve XCuma günkü yüzde 6.6'lık kazancının bir kısmını geri verdi. OPEC'in ikinci en büyük üretcisi Irak, devlete ait Oil Marketing Co.'ya göre, geçen ay üretimini yüzde 2 ve ihracatını yüzde 18 artırdı. Venezuela, Katar'ın başkenti Doha'da aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu büyük üreticiler tarafından 17 Nisan'da gerçekleştirilecek olan toplantının üretimimn azaltılmasına yönelik bir ilk adım olması gerektiğini kaydetti.

Petrol, bu yıl son 12 yılın en düşük seviyesine düşmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesiile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentsi ile sıçrama yaptı. Suudi Arabistan, yalnızca aralarında İran'ın da bulunduğu büyük üreticilerin katılması durumunda üretimi donduracağını açıklarken, Kuveyt, Tahran'ın desteği olmadan da anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Doha'da arz konusunda bir şekilde anlaşmaya varma ihtimali çok düşük," dedi ve "Bir anlaşmaya varıldığı duyurulsa bile, piyasa bu anlaşmaya uyulması konusunda çok şüpheci olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 47 sent düşerek varil başına 39.25 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 08:37'de 39.37 dolara geldi. Petrol erken saatlerdeki yüzde 1.9'luk kazancını geri verdi. Kontrat Cuma günü 2.46 dolar yükselerek 39.72 dolara çıkmış ve haftayı yüzde 8 kazançla geçmişti. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 57 üzerindeydi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent ya da yüzde 1.3 düşerek varil başına 41.41 dolara kadar indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 8.5 arttı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 90 sent primli işlem gördü.

(11:25'te güncellendi)