Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi) 

ABD hisseleri , yatırımcılar finansal krizlerden bu yana en büyük düşüşü gerçekleştireceği tahmin edilen kar dönemi öncesi, küresel hisse senetlerindeki yükselişin gücünü kaybetmesiyle kazançlarını sildi.

Standard & Poor's 500 Endeksi, Alcoa Inc.'nın finansal krizlerden beri en kötü dönem olacağı tahmin edilen kar dönemine başlamaya hazırlanmasıyla, hafifçe yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, finansal sistemini düzeltmenin tartışılacağı toplantı öncesi, İtalyan bankalarının tırmanışıyla yükseldi.

Ham petrol, Katar'da OPEC üyeleri ve diğer üreticiler arasında petrol üretimi dondurma kararının tartışılacağı toplantı öncesi, Irak'ın Mart ayı petrol üretimini rekor seviyede artırmasıyla kazanç ve kayıplar arasında gidip geldi. Şanghay Bileşik Endeksi, Çin üretici fiyatlarının 2013'ten beri ilk defa aydan aya arttığını gösteren veri sonrası, yükseldi.

Japonya hisse senetleri, yenin 2012'den bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yönelmesinin ardından geri çekildi. Altın yaklaşık üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de kar sezonu bugün, Alcoa'nın bugün piyasaların kapanmasının ardından çeyrek dönem sonuçlarını açıklaması ile birlikte gayrıresmi olarak başlayacak. Avrupa'da Tesco Plc ve Sodexho SA'nın bu hafta finansallarını açıklaması bekleniyor. Analistler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki şirketlerin karlarının 2016 yılında daracağı tahmininde bulundu. Önceki tahmin karlarda artış olacağı şeklindeydi.

Dünya Bankası, bugün yaptığı açıklamada, gelişen Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri için ekonomik büyüme tahminini yüzde 6.4'ten yüzde 6.3'e düşürdü ve bölgenin sıkı küresel koşullara karşın göreceli olarak iyi gittiğini kaydetti. Merkez bankası başkanları ve maliye bakanları, IMF-Dünya Bankası ilkbahar toplantıları ve G-20 toplantısı için bu hafta Washington'da bir araya gelecek.

Tokyo'da Oksan Securities Co. piyasa stratejisti Yoshinori Ogawa, "Bu hafta, dolar-yen'deki harekete göre dalgalanma olacak," dedi ve "ABD'de faiz artırımı beklentilerinin zayıflamasına bağlı olarak dolarda görülen düşüşün durduğunu görmezsek, oldukça zor bir durumda olacağız. Spekülatörlerin yen alım pozisyonları artt ve geçmişteki senaryoları düşünürsek, daha fazla yen alışı görmek şaşırtıcı olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 1.6 yükseldi.

Standard & Poor's (S&P) 500 Endeksi, geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 düştükten sonra, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.3 düştü

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra'da saat 16:32 itibariyle yüzde 0.4 yükseldi. Avrupa hisse senetleri, bankacılık hisseleri ve emtia üreticilerinin endeksteki 19 sanayi grubu içinde en büyük kazançları gerçekleştirmeleriyle güniçinde yüzde 0.8'e kadar düşen kayıplarını sildi.

Bloomberg Dolar Endeksi, yüzde 0.5 düşerek Haziran ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Dolar yüzde 0.1 düşerek euro başına 1.1412 dolar seviyesine gerilerken, yen karşısında az değişerek 108.01 oldu.

Haziran vadeli altın kontratları, yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1,258 dolara ilerleyerek, geçtiğimiz haftaki yüzde 1.5'lik yükselişini genişletti ve yaklaşık üç ayın zirvesine yükseldi. 

Batı Teksas petrolü, yaklaşık yüzde 1'lik düşüşünden sıçrama yaparak, yüzde 1.6 yükseldi ve varil başına 40.36 dolar seviyesine çıktı. Brent petrol vadelileri ise, yüzde 1.3'lük kaybını silerek, yüzde 2.1 yükseldi ve varil başına 42.83 dolar seviyesine yükseldi. 

(23:15'te güncellendi)