Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:50'de güncellendi)

Altın, iki Fed yetkilisinin para politikasının sıkılaştırılması konusunda yavaş bir yaklaşım çağrısında bulunmasına karşılık, diğerlerinin tam tersi değerlendirmelerde bulunmasının ardından dikkatlerin Fed'in borçlanma maliyetlerini yükseltmesinin zamanlamasına çevrilmesi ile birlikte, üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden geriledi.

Spot altın yüzde 0.6 düşerek, Singapur saati ile 14:50'de ons başına 1,248.74 dolara geriledi. Metal Salı günü, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerini zayıflatması ve bunun sonucu doların değer kaybetmesinin etkisi ile, 1,262.79 dolara kadar çıkarak 18 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın Salı günkü değerlendirmeleri,nin Fed Başkanı Janet Yellen'ın, politika yapıcıların temkinli olmaları şeklindeki açıklamasını yansıtması, yetkililerin 26-27 Nisan'daki toplantıda faiz artırımı için aceleci olmayacakları beklentilerini güçlendirdi. San Francisco Fed Başkanı John Williams ise, 2016 yılında iki ya da üç faiz artırımının makul olduğunu belirtti. Altın, üç yıl art arda düşüş gösterdikten sonra, ABD'de borçlanma maliyetlerinin, küresel ekonomideki tekleme ile birlkte bir süre daha düşük kalacağı beklentisi ile bu yıl sıçrama yapıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü bu yıl için küresel büyüme tahminini, Ocak ayındaki yüzde 3.4 seviyesinden yüzde 3.2'ye düşürdü.

Mumbai'de Kotak Commodity Services Ltd. analisti Madhavi Mehta, "Fed yetkililerinden karışık yorumlar gelmekte," dedi ve "Bu durum, düzeltme için ilave bir neden sağladı" şeklinde görüş bildirdi. 

Mehta, hisse senedi piyasalarında süregelen kazançların da altın fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu sözlerine ekledi. Asya hisse senetleri, Çin'de dış ticaret verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde toparlanma işaretlerine katkıda bulunması ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarında sıçrama olması ile birlikte üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 1.3 ton yükselerek 1,765.7 tona ulaştı.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.5 düşerek 260 yuana (ons başına 1,250.54 dolar) geriledi.

Gümüş yüzde 0.8 düşerek ons başına 16.0595 doalra indi. Fiyatlar Salı günü 16.2142 dolar ile 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Palladyum yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.5 geriledi.

(10:50'de güncellendi)