Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

Altın, verilerin Çin ekonomisinin istikrar kazanmakta olduğunu göstermesi ve küresel hisse senetlerinin kazançlarını koruması sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile birlikte, son üç haftanın ilk haftalık kaybına yöneldi.

Spot altın, Perşembe günkü seviyesi olan ons başına 1,227.89 dolardan, bugün Singapur saati ile 14:40'te 1,230.33 dolara geldi. Metal Perşembe günü yüzde 1.2 düştü. Bu yıl yüzde 16 yükselen altın fiyatları, haftayı yüzde 0.8 kayıpla geçmeye yöneldi.

Altının 2016 yılındaki rallisi, Çin ekonomik büyümesine ilişkin endişeler ve finans piyasalarındaki kargaşa ile birlikte gelen güvenli liman alımlarından destek buldu. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de bugün açıklanan GSYİH büyümesi, emlak sektöründeki sıçrama ve gevşek para politikasının ekonomik genişlemeye destek sağlaması ile birlikte, ilk çeyrekte yüzde 6.7 büyüyerek istikrar kazandı. Küresel hisse senetleri bu hafta yüzde 2.5 ile 4 Mart'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Çin'den gelen verileri, büyümenin istikrar kazanıyor olabileeğini işaret ediyor, ancak bu istikrar düşük bir seviyede," dedi ve "Bugün ABD'de sanayi üretimi verileri açıklanacak ve Chicago Fed başkanı Charles Evans konuşma yapacak. Bu nedenle, altının bu haftayı kapatan hareketini ABD verileri ve Fed açıklamaları belirleyeek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Evans bugün Washington'da ekonomik ve politika üzerine konuşacak. Öte yandan, ABD'de Mart ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 257.14 yuana (ons başına 1,233.95 dolar) geriledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1.8 ton düşerek 1,760.1 tona indi.

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 16.1725 dolara çıktı. Platin yüzde 0.3 düşerken, palladyum yüzde 1.2 yükselişle ons başına 568.79 dolara kadar çıkarak, 1 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra kazançlarının büyük bölümünü geri verdi.

(11:30'da güncellendi)