Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Akıllı Para programında Açıl Sezen'e konuk olan uzmanlar bu hafta Merkez Bankası'ndan bir faiz indiriminin Türk Lirası'na olası etkisini değerlendirdi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu üst bantta 50 veya 75 baz puan indirim beklediğini söyledi. Turşucu böyle bir durumda kurda günlük bazda hareket olacağıni, ancak ardından kurun yeniden 2.85'lerde seyredebileceğini kaydetti.

Turşucu "50 veya 75 baz puanlık indirimin kurlarda sindiriliyor olduğunu düşünüyorum, bu yönde bir karar çıkarsa kur gün içinde belki yukarı bir hamle yapar ama bu günlük bir hareket olur, kurda tekrar 2.85'ler seviyesinde seyirler sürer.

Ancak 100 veya daha fazla indirim olması halinde kurda sert yükseliş olur ve orada da seyrini sürdürür. 50 veya 75 baz puan indirimini piyasa çoktan fiyatladı. Enflasyon ve fon girişleri de indirime müsade ediyor" diye konuştu.

"Her türlü faiz indirimiyle kur hareketlenir"

Zirve Forex Kurucusu Kemal Cenk Erdem ise Merkez Bankası'ndan bu hafta üst bantta 50 veya daha sert faiz indirimi beklediğini ve her türlü faiz indirimiyle kurun hareketleneceğini söyledi.

Erdem konuya dair "İndirim her ne kadar fiyatlansa da rakam masaya konduğunda bence başka fiyatlama oluşacak. Eğer kur 2.8550'lerde tutunur ve gelen haberle yukarı hareket görürsek bence bu kez 2.86 - 2.87'ler direnç seviyeleri olmasına rağmen çok daha farklı bir etki yaratır, bu da bizi 2.88 - 2.92 arasına götürebilir..Kurun kısa sürede primleneceğini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.