Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel hisse senetlerinin değer kazanması ve Fed politika yapıcısı Eric Rosengren'in piyasanın ABD faizi için görünümünün çok güvercin olabileceğini kaydetmesinin ardından borçlanma maliyetlerinin bu yıl artırılacağı beklentisinin güçlenmesi ve bunun sonucu metalin cazibesinin azalmasının etkisi ile düştü.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,227.74 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 09:07'de 1,230.62 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.5 düştü ve ardından Pazartesi günü yüzde 0.1 daha geriledi.

Altın 2016 yılında, yavaşlayan küresel büyüme ortamında, yatırımcıların Fed'in Aralık ayındaki ilk faiz artırımının ardından sonraki artırımlarına ilişkin beklentilerini düşürmesi sonucu ralli yaptı. Bu yıl politika belirlemede oy hakkına sahip Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Pazaresi günü yaptığı açıklamada, kendisinin ve birçok özel sektör ekonomisitinin kafasında, finans piyasaları tarafından ima edilen tahminlerden "çok daha sağlıklı bir ABD ekonomisi" canlandırdığını söyledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD hisselerindeki yükselişleri takip ederek, Salı günü yüzde 1.6 tırmandı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Rosengren'in yorumlaru, piyasanın Fed'in önümüzdeki bir ya da iki aydaki politika harekteleri üzerindeki odaklanmasını keskinleştirdi," dedi ve "Bu durum, yatırımcıların kısa vadede altında uzun pozizyon almaktan kaçınmasına neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in faiz karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gelecek hafta Washington'da toplanarak, dünyanın en büyük ekonomisinin koşullarını görüşecek. Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, traderlar bu toplantıda faiz artırıma ihtimali görmüyor. Avrupa Merkez Bankası da bu hafta toplanıyor ve bu toplantıdan bir teşvik kararı çıkması beklenmiyor.