Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de devlet destekli şirketler, eskiden olduğu gibi hükümetin güçlü desteğine sahip değil. UBS Group AG'ye göre bu, Hong Kong hisse senetleri (H-hisseleri) için iyi haber değil. Bu yıl borç geri ödeme yükümlülüğünü yerine getiremediği için temerrüde düşen yedi Çin şirketinde üçü, bir bölümüne devletin sahip olduğu şirketler.

Şanghay'da UBS hisse senedi stratejisti Lu Wenjie'ye göre hükümetin yoğun desteğinin sona ermesi, fonlama maliyetlerini yukarı çekecek ve yabancı yatırımcının Hang Seng China Enterprises Endeksi'ne olan güvenini azaltacak.

Lu, “İnsanlar KİTlerin ve yerel hükümetlerin desteklediği şirketlerin temerrüde düşebileceğini farkediyor, herşeyin temerrüde düşmesi mümkün. H-hisseleri yatırımcıları, özellikle yabancı yatırımcıları henüz bunu fazla farketmedi bu nedenle risk fiyatlanmadı” dedi.

Çin'de temerrüde düşmenin görece yeni bir olgu olmasıyla birlikte ilk olay 2014 yılında yaşandı. Ödenemeyen borçlardaki artış, Çin'in 3 trilyon dolarlık kredi piyasasına yayılıyor. Çin anakarasındaki çöp tahvil satış dalgası, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine yöneldi.