Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

Avrupa'dan Japonya'ya merkez bankalarının cansız ekonomilere yakın zamanda ilave teşvik sağlamayacağı yönündeki işaretlerle birlikte, yatırımcılar kötü gelen şirket raporlarıyla hisse senetlerini aşağı yolladı. altından yene güvenli liman varlıkları ise ralli gerçekleştirdi.

ABD hisse senetleri, akşamüstü işlemlerinde, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin 23 Şubat'ın en düşüğüne gerilemesiyle birlikte düştü. Hisse senetleri Japonya Merkez Bankası kararının ardından gelen kayıplarını geri aldıktan sonra, Apple Inc.'nin Carl Icahn'nın hisselerini sattığını açıklamasıyla tekrar düştü. Yen 2010'dan beri en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve dolar Haziran'dan beri en düşük seviyesine geriledi.

Nasdaq 100 Endeksi, Facebook Inc.'nin yüzde yaklaşık yüzde 10 sıçramasının ardından dört günlük düşüşünü durdurmasının ardından, gelen satışların etkisiyle yüzde 1.2 düştü. Standard & Poor's 500 Endeksi, yüzde 0.9 gerileyerek üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi 240 puan düşerek üç haftanın en düşüğüne geriledi

BOJ'nin para teşviğini genişletmeyeceğini açıklamasının ardından, Yen Ağustos ayından beri en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve Topix Endeksi yüzde 3'ten fazla kaybetti. Avrupa hisse senetlerindeki düşüş azalırken, Hazine tahvilleri ve altın yükseldi.

BOJ'nin kararı ekonomiyi destekleme beklentilerinde volatilite patlaması yaşatmasının ardından, etkileri yatırımcıların dikkatlerini ABD'den gelen şirket raporlarını ve Fed'in faiz artırımının yavaş olacağı açıklamasına çevirmesiyle kayboldu. Veriler ABD'de ekonomik genişlemenin yavaşladığını gösterirken, Fed yetkililieri dünkü açıklamalarında, küresel durumların Amerikalı tüketicilerin harcamalarını ilk çeyrek boyunca azaltmasına sebep olmasının ardından, üstü kapalı bir şekilde finansal piyasaların geliştiğini bildirdi.

Boston'daki Mischler Financial Group'tan Larry Peruzzi, "Fed'in açıklamalarının faiz artırımının yakın bir zamanda gelmeyeceği yönünde olması, Japonya'nın bugünkü kararını gölgede bıraktı." dedi ve "Sonuçta iyi bir durumdayız. Kar raporları geliyor ve bugün gördüklerimiz de iyi durumda. Bunun yanı sıra petrol 45 dolar seviyesine tutunmakta." diyerek görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, iki günlük kazancının ardından az değişti. Abu Dhabi, Dubai, Hindistan ve Malezya'daki endeks ölçütleri en az yüzde 0.9 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.3 geriledi.

Dolar, beklenenden daha zayıf olan ekonomik büyümenin Fed'in veriye dayalı para politikasını desteklemesinin ardından, Haziran ayından beri en düşük seviyesine geldi. Yen, Ağustos'tan beri en büyük yükselişi olan yüzde 3 kadar yükselerek dolar başına 108.12 seviyesine geldi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.81'e inmesinin ardından yüzde 1.84 oldu.

Batı Teksas Petrolü, son iki seansta yüzde 6.3 sıçradıktan sonra, 45 doların üzerinde tutundu. ABD petrol üretimi Ekim 2014'ten beri en düşük seviyesine gerilerken, Interfax Rusya'nın Haziran'da yapılacak OPEC toplantısına katılabileceğini açıkladı.

Altın vadelileri yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,258.50 dolara ulaştı. Kazançlarını dördüncü güne taşıyan altın, iki aydan fazla sürenin en uzun yükselişini gerçekleştirdi. 

(23:45'te güncellendi)