Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), dolarda dün görülen güçlü düşüşe, yuanın dolar karşısındaki fiksiniginde Temmuz 2005'ten bu yana en yüksek arttışını gerçekleştirerek tepki verdi.

Referans kur yüzde 0.6 artırılarak dolar başına 6.4589 seviyesine yükseltildi. ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasını değiştirmeme kararının yende güçlü bir yükseliş getirmesinin etkisiyle yüzde 1 düşmüştü. Offshore yuan, önceki seanstaki yüzde 0.3'lük artışının ardından fazla değişmeyerek 6.4814 seviyesinde kaldı.

Fiksingdeki bu değişiklik son yıllardaki küçük çaplı hareketlerle karşılaştırıldığında oldukça büyük, ancak analisstler bu hareketin, PBOC'un politikasındaki bir değişiklikten ziyade, doların diğer büyük para birimleri karşısında artan volatilitesini yansıttığını kaydediyorlar. Yuan, Cuma günü dolar karşısında yükselse dahi, kur sepeti karşısında zayıfladı.

Hong Kong'da Mizuho Bank Ltd. Döviz stratejisti Ken Cheung, "Offshore yuanın tepkisi zayıftı, bu nedenle, piyasa bu denli güçlü bir fiksingi zaten bekliyor görünüyor," dedi ve "Bu hareket doların dünkü düşüşüne bir tepkiydi ve bu nedenle bu hareketi politika niyeti açısından okumak için bir neden yok" şeklinde görüş bildirdi.