Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de resmi imalat sanayi göstergesi Nisan ayında, emlak piyasasındaki toparlanma ve kredilerdeki artışın ülkenin eski büyüme motorlarının tekrar ayağa kalkmasına yardımcı olması ile birlikte, ekonomik büyümenin istikrar kazanmakta olduğunu işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında 50.1 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında 50.2 seviyesinde çıkan bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen ay 50.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.İmalat sanayi dışı PMI ise, Mart ayındaki 53.8 seviyesinden Nisan ayında 53.5 seviyesine geldi. Bu verilerin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Bu veriler, imalat, yatırım ve perakende verilerinde Mart ayındaki toparlanmanın yalnızca yeni yıl tatilinin ardından gerçekleşen bir kıpırdanma olmadığını işaret ediyor. Nisan ayındaki güçü veriler, konut fiyatlarını ya da zombi girişimleri ayakta tutan ucuz kredilerle birlikte aşırı kapasitedeki sektörleri para girişini artırmamak amacıyla, ilave teşvikten kaçınmak için durumu daha da güçlendirdi.

Singapur'da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, "Bu kontrollü bir istikrar," dedi ve "Çin hükümeti yalnızca, veriler çok kötü çıktığında, bazı kısa vadeli teşvikleri açıklar. Hükümet, tüm çelik üretim tesislerinin tekrar tüm gücüyle çalışmasını ya da piyasanın ivmenin çok güçlü olduğu yolundaki spekülasyonunu istemiyor" şeklinde görüş bildirdi.

PMI verileri, Nisan ayı için açıklanan ilk göstergeler ve toparlanmanın geçen ay hız kazanmakta olduğunu işaret eden özel sektör verilerinin ardından geldi.