Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin 18 ayın zirvesine tırmanmasından dolayı endişelenen Japonya yetkilileri, şimdi ABD'nin kur hareketlerini izleme listesinde olma sorunuyla karşı karşıya bulunuyor. JPMorgan Chase & Co.'ya göre, kur hareketlerine müdahaleye ABD'den gelebilecek muhalefet ihtimali, yenin daha da güç kazanamasına yardımcı olacak.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre dolar/yen paritesi “sistemli” ve bu durum, ülkelerin G-7 ve G-20 Döviz taahhütlerini yerine getirmeleri açısından önem taşıyor. Yenin bu yılki yüzde 13 yükselişi, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun kur hakeretlerinin tek taraflı olması durumunda yetkililerin harekete geçeceği yönünde açıklama yapmasında etkili olmuştu.

Japonuya Merkez Bankası'nın(BOJ) eski yetkililerinden ve şimdi JPMorgan Japonya piyasaları araştırma birimi yöneticisi olan Sasaki, “100 seviyesinin kırılma riski göz ardı edilemez. Dolar/yen paritesinin 100 seviyesini kırması durumunda, Japonya otoriteleri harekete geçseler bile, dolar için önemli miktarda destek sağlayabilmek adına muhtemelen yeterli olmayacaktır” dedi.

Yen, TSİ 08:23'te dolar karşısında 106.54 seviyesinden işlem gördü.Japonya parası geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 5 yükselerek 2008 yılından bu yana en güçlü yükselişini kaydetmişti.