Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aracı kurum CLSA Ltd.'nin bir değerlendirmesine göre Çin bankalarında takipteki krediler, resmi rakamların en az dokuz katı seviyesinde bulunuyor. Aracı kuruma göre bu “salgın hastalık” kaynaklı zararlar, 1 trilyon doların üzerinde.

CLSA Çin Hong Kong strateji birimi yöneticisi Francis Cheung, Cuma günü Hong Kong'da yayınlanan kurum raporunda, takipteki kredilerin 2015 yılında tüm kredilerin yüzde 15 - yüzde 19'unu oluşturduğunu ifade etti. Resmi rakamlar ise yüzde 1.67'yi işaret ediyor.

Rapora göre olası zararlar, 6.9 trilyon yuan (1.1 trilyon dolar) ile 9.1 trilyon yuan arasından bir yerde bulunuyor. Rapordaki tahminler, Borsada işlem gören şirketlerin kamuya açık verilerine ve varsayımlara dayalı.

Cheung'un değerlendirmesiyle birlikte, hedge fonu yöneticisi Kyle Bass, Autonomous Research analisti Charlene Chu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan sorunlu kredilerin miktarına ilişkin uyarılara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

IMF geçtiğimz ay yaptığı uyarıda, Çin'deki riskli kredilerin 1.3 trilyon dolar seviyesinde olabileceği belirtilmişti. Bu durum, potasiyel kayıpların GSYİH'nin yüzde 7'si düzeyinde bulunduğunu gösteriyor.