Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların son altı aydaki en büyük haftalık kazancı, ABD ekonomisinin çeşitli sektörlerine ilişkin verilerin yavaş büyümeyi işaret etmesi ile birlikte, hızını kaybedebilir.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta, beklenenden kötü çıkan istihdam verisini dikkate almayarak, son bir yılın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı. İstihdam verisi, Goldman Sachs Group Inc.'yi, Ged'in bir sonraki faiz artırımı için tahminini Haziran ayından Eylül ayına ötelemesine neden oldu. Dolar, momentum göstergesinin, bazı analistlerin para birimin çok uzağa, çok hızlı gittiğini ve yön değitşrimek üzere olduğunu işaret ettiği seviyeye düşmesinin ardından sıçrama yaptı.

Dolar bu yükseliş haftasını, imalat sektöründen istihdama, bir dizi hayalkırıklığı yaratan ekonomik veriyi hazmetmeleri ile birlikte, tekrarlamakta güçlüç çekebilir. Traderlar, bu yıl faiz artırımı olasılığını yüzde 50 oalrak görüyor ve Haziran ayında faiz artırımı ihtimalini ise yalnızca yüzde 8 olarak görüyor. Bu durum doların görecelicazibesini azaltıyor.

St. Louis'te Edward D. Jones & Co.'nun yatırım stratejisti Kate Warne, "Fed'e ilişkin beklentilerin azalması ile birlikte, muhtemelen doların hafifçe düştüğünü göreceğiz," dedi ve "Hatta birçok kişi Fed'in bu yıl hareket etmeyebileceğini düşünüyor. Cuma günkü istihdam verisi bunu göstermiyor, ancak açık bir şekilde, bu konuda daha fazla yorum yapıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 1.5 yükseldi ve Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Dolar euro karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.1404 seviyesine ve yen karşısında yüzde 0.6 kazançla 107.12 seviyesine çıktı.

Doların 14 günlük RSI göstergesi Pazartesi günü, hareketin biraz ileri gittiğini gösteren bir hareket yaparak, 30 seviyesinin altına indi. Bu gösterge daha sonra 49'a tırmandı.

İstihdam Sıkıntısı

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre,  geçen ay net satıcı durumuna geçtikten sonra, dolar aleyhine açtıkları pozisyon sayısını 3 Mayıs itibariyle daha da artırdı.

Ekonomik verilerin tahminlerden kötü çıkıp çıkmadığını ölçen Ctigroup Inc.'nin ekonomik sürpriz endeksi Cuma günü, işverenlerin Nisan ayında tahmin edilenden daha az kişiyi işe aldığını gösteren verinin ardından, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Bu veri, daha önce açıklanan ve düşük çıkan ISM imalat sanayi verisinin ardından geldi. Gayrı safi yurtiçi hasıla yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 0.5 artışa yavaşladı.

New York'ta Franklin Templeton Investments sabit getirili menkul kıymetler komitesi başkan yardımcısı ve haşen bu yıl bir ya da iki faiz artırımı bekleyen Mike Materasso, "Traderlar tepki olarak faiz artırımı için beklentilerini geri çekti, ancak belki de çok sert bir şekilde" dedi.

Bir dolar boğası olan Materasso, ABD para biriminin  önümüzdeki birkaç haftada güçlük çekmeye devam etmesini beklediğini söyledi ve "Veriler dikkate alındığında, kısa vadede, doların güçlenmesi için bir durum görmek zor" şeklinde görüş bildirdi.