Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

Finans piyasaları, Fed'i faiz artırımına yaklaştığına ilişkin spekülasyonun baskısı altındakaldıktan sonra istikrar kazandı. Küresel hisse senetleri, ham petroldeki yükselişin etkisi ile altı haftanın en düşük seviyesinden yükselirken, yen güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile zayıfladı.

Ham madde üreticileri ve enerji şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük ederken, bölge hisseleri son iki haftanın en büyük düşüşünden toparlandı. Ham petrol yedi ayın en yüksek seviyesine doğru harekt etti ve bakır Şubat ayından beri görmediği seviyelerden toparlandı. Norveç kronu, önemli para birimlerindeki kayıplara öncülük ederken, yen 16 önemli para biriminin biri dışında tümü karşısında geriledi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası yetkilisinin, İngiltere'nin gelecek ayki referandumda AB'de kalma kararı alması durumunda bile ekonominin ilave teşviğe ihtiyaç duyabileceğini işaret etmesinin ardından yükseldi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Fed yetkililerinin yorumlarının ardından ABD'de Haziran ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesinin etkisi ile, son üç günde 900 milyar dolar eridi. ABD ekonomisi yüksek borçlanma maliyetleri ile baş edebileceğine ilişkin işaretler verirken, küresel büyüme görünümü kötüleşmekte ve G7 ülkelerinin maliye bakanları 20-21 Mayıs'ta bu duruma çözüm bulabilmek için Japonya'da toplanıyor.

Frankfurt'da Equinet Bank traderı Thorsten Engelmann, "Son birkaç gündeki kayıpların ardından, düşük seviyelerden tepki alımı yapanlar yeniden piyasaya giriyor,"dedi ve "Piyasa Fed'in faiz artırımı ile başa çıkabilecek gibi görünüyor ve gelecek hafta, kar sezonunun sona ermesi ile birlikte daha sakin olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saatiyle 16:00'da yüzde 0.8 ile dört günde ilk defa yükseldi. Avrupa'da Stoxx 600 yüzde 1.2 ve ABD'de S&P 500 yüzde 0.6 yukarı tırmandı.

Petrol yüzde 41 sent düşerek New York'ta varil başına 47.75 dolara gerilerken, yüzde 3.3 haftalık kazancına yöneldi. Fiyatlar bu hafta ABD üretiminin Eylül 2014’ten beri en düşük seviyesine düşmesi ve Kanada’daki yangınlardan ötürü yükselmişti. Altın ise yılın en uzun kayıp serisini gerçekleştirerek, üçüncü haftalık düşüşünü kaydetti.

Norveç kronu, enerji fiyatlarındaki artışın desteğiyle yüzde 0.5 yükselirken, yen yüzde 0.4 değer kaybederek, yüzde 1.6’lık haftalık düşüşe yöneldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu hafta yüzde 0.8 yukarı tırmanarak, son iki haftadaki yüzde 2.3'lük yükselişinin üzerine ekledi. Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek 110.16'ya, euro karşısında ise hafif değişerek 1.1217 seviyesine geldi.

Pound, dolar karşısında beş gün sonra ilk defa düştü ve euro karşısında ise üç ayın zirvesinden geriledi. İngiltere parası yüzde 0.4 düşerek 1.4559 dolara geldi. Pound bu hafta yüzde 1.4 yukarıda seyrederek, 29 Nisan’dan bu yana en büyük haftalık kazancına doğru yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 0.8’e getirdi. 


(23:20'de güncellendi)