Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi) 

Ülke tahvilleri, yatırımcıların Fed'in bir sonraki faiz artırımının zamanlamasını ve enflasyon görünümünü değerlendirmesi ile birlikte değer kazanırken, yen güçlendi. Emtia grubu, metallerin öncülüğünde geriledi ve Avrupa'da hisse senetleri değer kaybetti.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Yen, Japonya'da dış ticaret fazlasını artması ve ABD'nin yeni gevşetmek için bir müdahaleye gerek olmadığını kaydetmesinin ardından, bu ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Petrol, İran'ın üretimin yaptırımlar öncesi seviyesine gelene dek üretimin dondurulması kararına katılmayacağını açıklamasının ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Demir cevheri Çin'de artan stoklardan dolayı değer kaybederken, bakır aşağı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi düştü ve yüzde 0.4'lük kazancını geri verdi.

Yatırımcılar, bazı Fed politika yapıcılarının, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in haftasonu Financial Times'a verdiği mülakatta faiz artırımını desteklemeye hazır olduğunu kaydetmesi ile birlikte, sıkılaştırma ihtimalinin arttığını işaret etmeleri sonucu, Aralık ayından sonra Fed'in atacağı ilk adımın zamanlamasını fiyatlıyor. Yatırımcılar şimdi Haziran ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 28 olarak görürken, Temmuz ayı için olasılık yüzde 48'e tırmandı. Bugüb St. Louis, San Francisco ve Philadelphia Fed başkanları konuşacak.

Viyana'da Raiffeisen Capital Management hisse senetleri nüdürü herbert Perus, "ABD'de faizi konusuna çok fazla taartışma var ve bu hafta göreceğimiz veriler önemli," dedi ve "Belki ardından Haziran, Temmuz ya da Eylül'de ne olacağı konusuna daha iyi fikre sahip olacağız" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.62'ye indi.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 düştü. Apple yüzde 1.3 yükselerek teknoloji hisselerini yukartı çekti. Yatırımcılar, ABD ekonomisinin daha sıkı borçlanma maliyetlerini kaldırabilecek güçte olup olmadığına dair ipuçları bulmak için, bu haftaki imalat, konut, tüketici beklentileri ve büyüme verilerini inceleyecek. 

Stoxx 600 yüzde 0.4 düştü. Euro bölgesi özel sektördeki büyümenin Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde yavaşladığın gösteren bugünkü veri, bölgenin yıl başında kaydettiği rekor genişleme hızını sürdüremeyeceğine işaret etti.

Batı Teksas petrolü yüzde 0.7 düşerek varil başına 48.08 dolar oldu. Haziran vadeli altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,251.50 dolara gelerek kayıplarını dördüncü güne taşıdı ve 16 Mart'tan bu yana en uzun kayıp serisini gerçekleştirmiş oldu.

Yen, Japon yetkililerin para birimini zayıflatmak üzere müdahelede bulunabileceği uyarılarıyla son üç haftaki düşüşünün ardından, yüzde 0.9 değer kazanarak, dolar başına 109.18 seviyesine geldi.

(23:15'te güncellendi)