Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in bu yaz faiz artırımına gideceği yönündeki kanaatın artmasının finans hisselerindeki kazançları desteklemesiyle, Avrupa hisselerindeki ralliye katıldı. Dolar yükselirken, ABD hazine tahvilleri konut versinin Amerikan ekonomisinin gücüne olan güveni desteklemesiyle düştü.

Finans ve teknoloji hisseleri S&P 500'ün bir haftanın en büyük kazançlarına doğru iterken, Stoxx Europe 600 Endeksi, Nisan ayının ortasından beri en iyi gününe doğru yöneldi. Dolar euro karşısında Mart ayından beri en güçlü seviyesine yükselerek, Kasım'dan bu yana en uzun kayıp serisini kaydeden altına olan talebi azalttı.

Sterlin, yapılan bir anketin İngiltere'nin Avrupa Birliğinde kalması yönündeki seçim kampanyasının güç kazandığını göstermesinin ardından destek buldu.

Yatırımcılar, Fed yetkililerinin ABD ekonomik büyüemsinin kalıcı ilerleme göstermesi halinde faiz artırımı konusunda istekli oldukları yönündeki işaretlerin ardından, ABD merkez bankasının Temmuz toplantısında faiz oranını artırma olasılığını yüzde 50'den daha fazla fiyatlıyor. Borçlanma maliyetlerinin yükseleceği yönündeki beklentiler, S&P 500'ün son birkaç seansta kazanç ve kayıplar arasında hareket ederek yön bulmakta zorlanmasına neden oldu.

Bugünkü veri, yeni konut satışlarının Nisan ayında, 2008 yılının başından beri en yüksek seviyesine geldiğini gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü konuşması beklenirken, istihfam verisi gelecek hafta açıklanacak. Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın kurtarma planını gözden geçirecek. Bu gözden geçirme, bütçe hedeflerinin tutturulamaması durumunda borç hafifletme tedbirleri ve acil durum planlarını içeriyor.

 -Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. Sterlin euro karşısında yüzde 1.7 sıçradı ve dolar karşısında yüzde 1 güçlendi. 

Yuan, 31 önemli para birimi arasındaki en büyük direnci göstererek dolar karşısında yüzde 0.02 yükselerek, bu yılki kayıplarını yüzde 0.9'a düşürdü. Türk lirası, Binali Yıldırım tarafından açıklanan kabinede Mehmet Şimşek'in de bulunmasıyla yüzde 1.8 yükseldi. Lira, merkez bankasının kredi faiz oranını 50 baz puan düşürmesiyle kazançlarını genişletti.

- Hisse Senetleri

S&P 500 New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1.4 yükseldi. Bankalar hazine tahvili faizleri üç haftanın zirvesine tırmanmasıyla yükseldi. JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. en az yüzde 1.7 yükseldi. Toll Brothers Inc., beklenenden güçlü gelen yeni konut satış verisi sonrasında ve çeyreklik karının beklentileri aşmasıyla yaklaşık üç yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, bankacılık ve sigortadaki kazançların öncülüğünde yüzde 2.2 yükselerek 13 Nisan'dan beri en büyük bir günlük rallisini gerçekleştirmiş oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi hisseleri yüzde 0.1 düşerken, Borsa Istanbul 100 yüzde 3.5 yükseldi.

-Emtia

Haziran vadeli altın yüzde 1.9 düşerek ons başına 1,227.9 dolara gerileyerek düşüşünü beşinci güne taşıdı. Petrol, düşüş göstermesi beklenen ABD stok verisi öncesi, varil başına 48.62 dolar seviyesindeydi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 altındaydı.

(23:20'de güncellendi)