Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye tahvilleri, ismi Türkiye'nin son 10 yıllık büyümesiyle özdeşleşen Mehmet Şimşek'in dün açıklanan kabinedeki yerini korumasıyla başlayan rallinin zayıflamasıyla bugün düştü.

Türkiye'nin 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisi, kabine değişiminde Mehmet Şimşek'in yerini koruduğunun açıklanmasıyla başlayan Kasım'dan bu yana tahvillerde yaşanan en büyük rallide 6 baz puan yükselerek yüzde 10.09'a ulaştı. Bu rallinin bir gün sonrasında bugün, yatırımcılar, Mehmet Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına müdahale etme çabalarına karşı durup duramayacağını sorgulamaya başladı. Borsa Istanbul'da hisse senetleri düşerken Türk lirası bugünkü kazançlarını geri verdi.

Londra'da Rabobank'ın gelişmekte olan piyasalar stratejisti Piotr Matys, "Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimlerini sürdürmeye yönelik baskılar daha belirgin olmakla kalmayıp yoğunlaşabilir. Hükümet, büyümeyi desteklemek amacıyla alışılmışın dışında politikalar da izleyebilir ve bu durum da cari açığın genişlemesi ve mali dengenin bozulması gibi dengesizliklere yol açabilir" dedi.

Şimşek'in kabinedeki yerini koruması, Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık görevindeyken partisini kongreye götürerek aday olmayacağını açıklamasıyla başlayan, Şimşek'in geleceğine ilişkin spekülasyonları sonlandırmış oldu. Türk lirası bugünkü düşüşün ardından dahi son 5 günlük dönemde en iyi performans gösteren gelişen para birimi olmaya devam ediyor.

Gerilim sonrası rahatlamayla ralli yaşandı

Paris'te Credit Agricole CIB gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, "Hükümetin neredeyse aynı kalması nedeniyle bir rahatlama oldu. Ayrıca, gelişmekte olan piyasalar genelinde risk iştahında bir iyileşme oldu ve Türkiye bu durumdan yararlanıyor." dedi.

Tresca, kısa vadede TL'nin dolar karşısında 2.92'ye kadar değer kazanabileceğini tahmin ederken, "Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerinde baskısını artırma" riskinin sürdüğünü söylüyor. Türk lirası dolar karşısında TSİ 14:06'da yüzde 0.17 kayıpla 2.9511 seviyesinde işem görüyor.

Dün, TCMB'nin gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirime gitmesinin ardından yapılan açıklamada para politikasının sadeleştirilmesi yolunda "ölçülü" bir adım atıldığı söylenmişti. Bugün Ankara'da TCMB'nin ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıya katılan Ziraat Yatırım ekonomisit Bora Tamer Yılmaz'a göre, para politikası yetkilileri faiz indirimlerinin hızının yavaşlayabileceğini ifade etti.

Bloomberg News