Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere para birimi poundun 1 aylık volatilitesi 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bahsedilen volatilite göstergesi, 23 Haziran'da İngiltere'de gerçekleşecek olan Brexit oylaması ve sonrasını da içermesi nedeniyle önem arzediyor.

Poundun 1 aylık volatilitesi 2008 finansal krizinden bu yana ilk kez 3 aylık volatilite göstergesini aştı. Göstergelerdeki bu değişim sterlinde kısa vadeli risklere ilişkin endişelerin arttığına işaret ediyor. Bu değişim geçtiğimiz yıl İngiltere'deki genel seçimler ve 2014 İskoçya referandumu öncesindeki hareketlere benziyor.

Brexit referandumuna ilişkin anketler ve bahis oranları geçtiğimiz aylarda poundun yönüne karar veren unsurlar oldu. Pound, son anketlerin AB'de kalma yanlısı seçmenlerin oyunun arttığını göstermesiyle, bu yıl dolar karşısında kayıplarının neredeyse tamamını geri aldı. Fed'in 15 Haziran'da faiz artırabileceğine yönelik spekülasyon da volatiliteyi yükseltti.

Londra'da Banco Santander SA G10 para birimleri baş stratejisti Stuart Bennett, göstergenin ölçtüğü dönem artık "23 Haziran'daki referandumun sonrasını da içeriyor. Referandumun hemen öncesinde Fed toplantısı var, ve Fed bu toplantıda hamle yapmazsa bir sonrakinde hamle yapabilir. Volatilitedeki dalgalanmalara bu da bir sebep olabilir." dedi.